Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

28 Mart 2014 Cuma

Neyzi ailesine devam


Nezih Halim Neyzi'nin kayınvalidesi:





















Mevhibe Doğan'ın yeğeni Resa Üskan'ın kayınpederi:





















Kami Üskan'ın kardeşi , Haldun Dormen'in kızkardeşi Güler Yiğit'in kayınvalidesi:






















Şahnaz Yiğit'in yeğeni:















Not:Sevim Sagay'ın yeğeni Reyyan Eralp'in eşi Yalım Eralp'in amcası Halil Vehbi Eralp Bülbülderesi mezarlığında yatıyor.


Neyzi ailesi ve akrabaları

Sabancı üniversitesi öğretim üyesi Leyla Neyzi, Sabetaycılar üzerine araştırmalar yapan, kendisi de Sabetaycı kökenli olarak bilinen bir isim.Leyla hanım'ın ailesi Neyzi'lerin akrabalık bağlarıyla devam edeceğiz şimdi.

Leyla Neyzi'nin amcası:





















Nezih Neyzi'nin kardeşi Ali Neyzi'nin kayınpederi:

Şükrü Ataman'ın eşi Nemide Ataman'ın amcazadesi:

12 Mart 2014 Çarşamba

Tuncel Kurtiz , Mesut Yılmaz'ın nesi olur ?

Tuncel Kurtiz'in anneannesi  Hafize Oğuz  ile Mesut Yılmaz'ın anneannesi  Vasfiye Özbarlas kardeş.

Asaf Savaş Akat ve Çapa ailesi akrabalığı

Bu akrabalığın kaynağı Asaf Savaş Akat'ın anneannesi Kıymet Hazer ve Çapa kardeşlerin babaannesi Nafia Çapa'nın kardeş olması.

       

Cumhuriyet, 30 Ekim 1962, Sayfa 5

V EF AT Rumeli eşrafından, Manastırlı Emın Beyin oğlu, Zekiye Hazer'in kıymetli eşi, emekli Albay Ihsan Hazer, Nafia Çapa, Kıymet ve Muallâ Aktuyun'un muhterem kardeşi, Nihal Kürşat, Hürrem Hazer, Haluk Hazer, Affan Hazer, Ayten Sarana. Coşkun Hazer ve Erol Hazer'in çok sevgili babaları, Harb Okulu 1324 yıh mezunlarından emekli subay İRFAN HAZER 29 10/1962 gunü saat 15.30 da Hakkın rahmetine

------------------------------

Derviş'lerden Karamehmet'lere..........

Kemal Derviş'in amcası Dr. Asaf Derviş'in kızı Fahrünnisa Bükey'in damadı Mansur Pekdeğer'in halası , Mehmet Emin Karamehmet'in annesi Ülcas Karamehmet'in amcasıyla evliymiş.

Karakaş Nazif Özge'nin cemaatle ilgili itirafları

1952 yılında Büyük Doğu dergisinde yayınlanan bu ifşaatlar son dönemlerde Sosyalistkültür dergisince yeniden yayınlanmıştı.Bu itiraflardan küçük bir alıntı yapalım:
Büyük Doğu gazetesi, “Dönmelerin ruhani büyükleri kimlerdir?” diye soruyor. Nazif Bey, derin bir biçimde düşündükten sonra tek tek anlatmaya başlıyor:
 
“Eski Maliye Nazırı Cavit Bey’in kardeşi Şefkati Bey’dir. Dönmeler, onu, hâşâ, Allah’ın soyundan gelmiş kabul ederler. Yetmiş yaşlarındadır. Dönmelere, isim-soyisimlerini o takar. Kendisinin soyu, “Roz”dur. Onlara göre Allah’ın soyu da Roz’muş...”
 
Burada şunu belirtmek gerekiyor: Dönmeler içerisindeki “Karakaş” kolunun inancına göre, Osman Baba (Baruhya Ruso), Tanrı’dır. Osman Baba’nın soyundan gelenler de, bundan dolayı, “Tanrı soyundandır”.
..................................................................
 Mehmet Cavid Bey, idam edilmeden önceki süreçte, özellikle de Osmanlı maliyesi için her daim aranan birisi olmuştur. Mülkiye’den mezun olan, Feyziye Mektepleri’nde müdürlük ve öğretmenlik yapan, Selanik ve Çanakkale mebusu olarak Meclis’te yer alan, çeşitli defalar Maliye Nazırlığı’na getirilip görevden ayrılan Cavit Bey, aynı zamanda sıkı bir İttihat ve Terakkici’dir: “Babam, Ahmet Şuayb ve Rıza Tevfik’le beraber İktisadiye dergisini çıkardı. Nadir iktisat bilenlerden biri idi. Talat, Enver ve Cemal Paşalar’ın yakın dostu, İttihat Terakki’nin komitacı takımındandı. İttihat Terakki’nin vatanı kurtaracağına inanıyordu…”
 
M. Cavit Bey, 26 Ağustos 1926’da, Atatürk’e suikast düzenleyenler arasında adı geçtiği için İstiklal Mahkemesi kararı ile idam edilir.[3] M. Cavit Bey’in mezarı, DP iktidarındaCelal Bayar’ın emriyle bulunup 1950 yılında Cebeci’ye taşınmıştır.[4]
 
M. Cavit Bey’in arkasında bıraktığı iki kardeşi Mustafa Şefkati ve İsmail Kazım beyler, soyadı kanunundan sonra “Gerçel” soyadını alırlar..
 
Gerçel ailesi, söz konusu cemaat içerisinde önemli bir ailedir. Nazif Özge’nin dediği gibi, soyları Osman Baba’ya dayanır. Gerçel’ler, Koyuncu, Birder, Mısırlı, Dilber, Şamlı, Yasa, Arısal, İmre, Kocademir ve İşmen’lerle akrabadırlar. Bu aileler, Karakaşlar içerisinde en önemli ailelerdendir; hepsinin soyu ya Osman Baba’ya ya da Sebatay Sevi’ye dayanıyor. Gerçel ailesi, baba tarafından Koyuncu ailesi ile, anne tarafından Osman Baba ile akrabadır. Bu ailelerin tümünün aile mezarlığı Üsküdar’daki Bülbülderesi Mezarlığı’ndadır.
 
Mustafa Şefkati Gerçel, 1950’li yıllarda Sabetaycıların Karakaş kolunun ruhani lideridir. 1880 doğumludur. Mustafa Şefkati Gerçel, 1974 yılında vefat etmiştir. Bülbülderesi Mezarlığı’nda gömülüdür.

11 Mart 2014 Salı

Suriye-Kilis'ten Üsküp'e bir Sabetaycı evliliği


Suriye kökenli Kuntman ailesiyle ilgili vefat ilanlarıyla devam edelim:
Merhum Rifat bey ile merhume Gülüsto hanımm kerimeleri, merhum Kilisli Avukat Abdurrahman Hulusi Kuntman'ın zevcesi, emekli Hâkim Arif Derviş Kuntman, Avukat Rifat Kuntman; Nazlı Kuntman. Meliha Kuntman'ın anneleri, Hakan Kuntman'ın babaannesi. Eda Kuntman'ın kaymvalidesi, Melâhat Kuntman'ın kaymvelidesi, Hulusi ve Muammer Nayır'ın teyzeleri, Belkıs Kuntman. Dr. Orhan Kuntman ve Avukat Osman Kuntman'ın yengeleri Ayşe Zihniye Kuntman Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 17 Mart 1974 Pazap>,günü (bugün) Şişli Camiinde kıhnacak öğle namazından sonra kaldırılarak Zincirlikuyu kabristanmdaki aile makberesinde toprağa tevdi edilecektir. Çelenk gönderilmemesi rica olunur.

Cumhuriyet, 19 Nisan 1968, Sayfa 7

YEFAT Üsküp esrafından merhum llyas Nayır'ın eşi, Hulusi ve Muammer Nayır'ın anneleri. Perihan ve Nerime Nayır'ın kayınvaldeleri, Yaşar Nâbi Nayır, Mehmet Reşat Nayır ve Müjgân Özerdem'in yengeleri, Zihniye Kuntman'm kardeşi. Arif, Rifat, Nazlı ve Meliha Kuntman'ın teyzeleri, Dr. Arcan. Cengiz. Meral Nayır'ın babaanneleri, iyi insan MERZUKA NAYIR kısa bir hastahğı müteakip Hakkın Rahmetine.................


Kilisli Kuntman ailesinin gelini Ayşe Zihniye Kuntman, Üsküplü  Yaşar Nabi Nayır'ın amcasının eşiyle kardeşmiş.Yaşar Nabi Nayır'ın eşi kimlerden bir bakalım:


Cumhuriyet, 19 Ağustos 1959, Sayfa 2

Selânik eşrafından merhura Kibar Ali Efendi ile Afife hanımın kızları, merhum Edip Fevzi'nin eşi, merhum Fettan Kibar, , Sarım Kibar, Fadıl Kibar, Ayşe Denker, Ismet Belor ile Rabia Eratak, Naime Irıs ve Hıkmet Kibarın kızkardeşleri, Ali Ulvi Elove ve Akil Koyuncunun yengeleri, Haldun Gürsan ve Belma Nayır'ın anneleri, Güney Gürsan ve Yaşar Nabi  Nayır'ın  kayınvalideleri, Ekin ve Filiz Nayır'la Mehmed ........MEVHİBE GÜRSAN...............


Mevhibe Gürsan'ın ölüm ilanında geçen ailelerin tamamı Karakaş cemaatinden.Bu akrabalık zincirine bir ilanla daha devam edelim:

Cumhuriyet, 18 Eylül 1973, Sayfa 3

VEFAT Abdurrahman Turaç ve Muazzez Turaç'ın kıymeth oğullan. Gisela Turaç'ın sevgili eşı. Alp Turaç'ın sevgili babası, Güney Gürsan ve Semiye Kökmen"m sevgili kardeşlert, Fasıb Atam ve Semih Atam'ın sevgili yeğeıJen Aydm Gürsan ve GUlsün Kökmen'in dayılan. Haldun Gürsan ve Emir Kökmen'in aziz kayınbiraderleri, ÖGET TURAÇ 1516 Eylül 1973 gecesi elim bir trafik kazası »onunda genç yaşında hayata..........

Kaan Tangöze - Bülbülderesi bağlantısı

Önce Kalemler ve Kılıçlar forumu üyelerinden  arnavut'un verdiği bilgilerle başlayalım:
1- Suriyeli Sabetaycılar ikiye ayrılır:

1a-Karakaşlar
1b-Kapancılar

2-Şehir olarakta ikiye ayrılırlar:

2a- Şam
2b- Halep

3-Ünlü aileler:

3a- Şamlı ailesi
3b- Yeğinsü ailesi
3c- Kuntman ailesi
3d- Salih Fansa

4-Göçler

4a-Elazığ
4b-Hatay
4c-Adana
4d-Afyon
4e-Kilis

5-İlgili Şahsiyetler

5a- Şam Kumandanı Ziver Paşa
5b- Kevakibi sülalesi
5b1- Abdurrahman Kevakibiler
          5b2- Türkiye ve Kavakibiler

Kaan Tangöze'nin  dedesi Yük. Kimya mühendisi emekli albay Reşat Tangöze,  yukarıda adı geçen Şam Kumandanı Ziver Paşa'nın torunudur. 1977 yılında vefat eden Reşat Tangöze'nin cenazesi Şişli camiinden kaldırılıp Üsküdar Bülbülderesi  mezarlığına gömülmüş:




Kalemler ve Kılıçlar forumundan arda kalan Akrabalık Zinciri çalışmaları

Daha önce Kalemler ve Kılıçlar forumunda yaptığım akrabalık zinciri çalışmalarından örnekler yayınlamaya çalışacağım bu  blog'da.Google cache yardımıyla ulaşabildiğim sayfalardan birinden yaptığım alıntı:


Reşat Nuri Güntekin'in kayınvalidelerinden biri olan Saadet Kadriye Güntekin'in vefat ilanı pek çok aileyi birbirine bağlaması açısından önemli.Bu akrabalık bağlarını özetlemeye çalışalım biraz.

Saadet Kadriye Güntekin, Prof Dr. Şeref İnceman'ın halası,Şeref İnceman Vefik Arsanlı'nın kuzeni,Vefik Arsanlı'nın annesi Hamide Arsan Süha Özgermi'nin babasının teyzesi.Süha Özgermi ve Arsan ailesinin yengesi Emine Refika Maskar, Cumhur Akkent'in teyzesi , Dr. Cumhur Akkent Şişli terakki yönetim kurulu üyesi Haluk Arığ'ın babasının teyze kızı Ayşe Kalağoğlu'nun eski eşi.


Süha Özgermi'nin anne tarafı Erdoğu ailesi Hasan Rıza Soyak ailesiyle akraba.Hasan Rıza Soyak'ın kardeşi Atiye Savaşeri , Ali Memduh Onger'in baldızının dünürü.Ali Memduh Onger'in kayınbiraderi , Osman F. Seden'in kızkardeşinin eşi.Sedenlerin amcalarının damadı Müfit Camat,Basri Çifkurt'un kayınbiraderi.Basri Çifkurt'un ablası , Hüsamettin Cindoruk'un kayınvalidesi ve Hasan Polatkan'ın baldızı.Hüsamettin Cindoruk'un dayısı Umran Emin Çölaşan'ın eşinin babası Refik Şevket İnce,Saadet Kadriye Güntekin'in dünürü Firdevs Sipahioğlu'nun amcası.

Hüsamettin Cindoruk'un kayınpederi Yakup Soyugenç'in son eşi Berrin hanım'ın akrabası Ali Refik İleri'nin eşi Emel hanım,Nazim Ali Bezmen'in kızı Zübeyda Aktay'ın görümcesi.


Müfit Camat'ın akrabası Haluk Uluğ ,Mehmet Ali Okar'ın akrabası,Mehmet Ali Okar Hande Ataizi'nin dedesi.

Ali Memduh Onger'in gelinin babası Seyfeddin ÇalbaturAteş Ünal Erzen'in eniştesi.


Ali Memduh Onger'in dayısı Esat Muhlis Sırmalı'nın eşi Zeynep Sırmalı,Giritli Hasan Tahsin Kavur'un Kuzeni.Hasan Tahsin Kavur ,Ayla Algan'ın anne ve babasının da kuzeni.Tahsin Kavur'un kızkardeşi Güzin Lugal'in görümcesi, Halep mebusu Sadi Efendi'nin gelini.

Hasan Tahsin Kavur'un eşinin kuzeni büyükelçi Metin Özdemir Karaca, Aydın Doğan'ın eşi Sema Işıl Doğan'ın teyzesi Nezihe Karaca'nın eşi

Ali Memduh Onger'in diğer dayısı Celal Sırmalı'nın kızı Lamia Erdikmen, Ferai Tınç'ın dayısının eşi.


Hasan Rıza Soyak'ın eşi Necmiye Soyak'ın kardeşi Kemal Kalkan, Reşit Kayalı'nın eniştesi,Reşit Kayalı'nın baldızı Fahamet Arat, Şevket Pamuk'un kayınvalidesi.Fahamet Arat'ın anneannesinin kardeşi Nevber Odman, Zafire İnegöllüzade'nin dünürü,Zafire hanım eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın eşi Reşide Bayar'ın kardeşi.


Reşide Bayar'ın amcasının kızı Ayşe Güldeste Selek,Hasan Tahsin Kavur'un eşinin teyze kızı Meliha Selek'in kayınvalidesi.Reşide Bayar'ın diğer amcası İnegöllüzade Saffet Eriş'in torunu Necla hanım , Hasan Tahsin Kavur'un kızkardeşinin görümcesi Halep mebusu Sadi efendi'nin gelini Saide Kazancı'nın yeğeni büyükelçi İsmail Erez'in eşi.İsmail Erez'in annesi,Cenap Şahabettin'in kızı, babası Hasan Tahsin Ayni'nin amcazadesi.İsmail Erez'in halasının kızının görümcesi Ayhan Işık'ın eşi


İnegöllüzade Saffet Eriş'in diğer torunu Nezahat BirandKaya Çilingiroğlu'nun teyzesinin kayınvalidesi.

Ayşe Güldeste Selek'in oğlu Cabir Selek ve eşi -Hasan Tahsin Kavur'un eşinin teyze kızı- Meliha Selek'in dünürleri Emel Harunoğlu , Vedat Nedim Tör'ün amcasının kızı.Emel Harunoğlu'nun teyzesi Fahriye hanım Nevzat Tandoğan'ın eşi.Emel Harunoğlu'nun diğer teyzesi Zübeyde hanım önce Kemal Derviş'in amcası Celal Bükey ile sonra Nevzat Tandoğan'ın amcazadesi Esad Durusoy ile evlenmiş.Esad Durusoy'un kızı Şirin hanım Esat Edin'in annesi.

Kerem Bürsin:Sülalesi Bülbülderesi mezarlığında yatan bir yıldız

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz genç kızların yeni gözdesi Kerem Bürsin'in hem annesi Çiğdem Birced Bürsin'in hem de babası Pamir Bürsin'in akrabaları Bülbülderesi mezarlığında yatıyor.Kerem'in babası Pamir Bürsin aynı zamanda Mason.

Sabetaycı cemaatin en muhazafazakar/dindar gurubu sayılan Karakaş cemaatinden bir ailede yetişen Kerem Bürsin'in özel hayatını cemaatin belirleyip belirlemediğini ilerde göreceğiz.Kerem dindar bir Sabetaycı olarak yetiştirilmişse ya  bir Sabetaycıyla ya bir Yahudiyle ya da bir Hristiyanla evlenecek/birliktelikler yaşayacaktır.Burada Yalçın Küçük'ün bir sözünü hatırlatmakta fayda var ''Karakaşlar Müslümanlarla yatağa bile girmez''.