Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

5 Şubat 2015 Perşembe

Osmanlı Sarayı ve akrabalık bağları

Padişah II. Abdülhamit'in eşlerinden Behice Sultan   -Ekrem Buğra Ekinci'nin yazdığı  Behice Sultanla 6 ay isimli kitaptan  öğrendiğimize göre-   Abhaz asillerinden Elbus bey Maan'ın  büyük kızı olarak 1882 yılında Adapazarı'nda dünyaya gözlerini açmış.Annesi Nazlı hanım Kuçba sülalesinden olan Behice Sultan'ın amcasının kızı Sazkar hanım da Abdülhamid han'ın eşlerinden Refia Sultan'ın annesiymiş.

Behice Sultan'ın en küçük kardeşi Nimet hanım, Mustafa Nevzat ilaç şirketini kuran Mustafa Nevzat Pısak 'ın eşidir Nimet Pısak ,oğlu Mehmet bey'i kendi  halasının kızı Melek Ronabar'ın torunu Sevtap hanımla evlendirmiş.Sivas kongresi valisi Reşit Paşa'nın eşi olan Melek Ronabar, Aziz Mahmut Hüdai ahfadındandır.Melek hanımın gelini ve  Nimet Pısak'ın dünürü olan  Fikret hanım'ın amcası  Müsahipzade Celal , Alev Alatlı'nın da annesinin büyük amcası.Melek Ronabar'ın kızı  Nimet hanım'ın kayınbiraderi Rahmi Paşakay , Enver Paşa'nın amcası Kut-ül Amare fatihi Halil Kut Paşa'nın damadıdır.Rahmi Paşakay'ın torunu,  intihar ederek yaşamına son veren Ahu hanım , Duman gurubunun solisti Kaan Tangöze'nin sevgilisiydi.Tangöze Şam Kumandanı Ziver Paşa'nın torununun torunudur.

Nimet Pısak'ın oğlunun torunu Mehmet Pısak , kendisinden neredeyse 20 yaş büyük olan  Biricik Suden ile kısa süreli bir evlilik yaşamıştı.Suden'in şimdiki eşi Mazhar Alanson'un ablasının eşi Selçuk Milar, Necip Fazıl Kısakürek'in dayısının oğludur.

Behice Sultan ve Nimet Pısak'ın amcaları Ali bey'in  çocukları Mürüvvet Rek ve Naim Maan'ın teyzelerinin kızı  Emine Musaffa hanım, İnegöllüzade Saffet bey'in oğlu Muammer Eriş'in eşidir.Emine Musaffa hanım'ın halası, Bülent Ecevit'in anneannesi Adviye Sargut hanım'dır.Emine Musaffa Eriş'in damadı İsmail Erez , Seccadecibaşı İzzet bey'in kızı Şahinde hanım ile Mehmet Ali Ayni'nin amcazadesi Hasan Tahsin bey'in oğludur.İsmail Erez'in üvey annesi Şivezat hanım, Cenap Şahabettin'in kızı , Şivazat hanım'ın teyzesinin gelini Beyza Kardam ve kardeşi edebiyat eleştirmeni Berna Moran, Peyami Safa'nın amca çocuklarıdır.Beyza hanım yazar Ahmet Kardam'ın annesi.

Emine Musaffa Eriş'in eşi  Muammer bey'in kızkardeşinin kızı Nezahat Birand , Kaya Çilingiroğlu'nun teyzesinin kayınvalidesidir.Muammer Eriş'in amcasının kızı Reşide hanım, üçüncü cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ın eşidir.Muammer Eriş'in diğer amcasının oğlu Müşfik bey, ünlü ressam Mihri Müşfik hanım ile evlenmiş.

Mihri Müşfik hanım  Abhaz asillerinden Açba sülalesine mensup Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa'nın kızıdır.Mihri  hanım'ın kızkardeşi Enise hanımın  Kemal Derviş'in amcası Asaf bey'in oğluyla yaptığı evlilikten  bir başka ünlü ressamımız Hale Asaf dünyaya gelmiş.

Mihri Müşfik hanım'ın amcasının kızı Fatma Besend hanım , Sultan Abdülhamid'in eşlerinden biriydi.Mihri hanım ve Fatma Besend hanım'ın amcalarının kızı olan Leyla Açba ''Bir Çerkez Prensesinin harem hatıraları'' kitabının yazarıdır ve Osmanlı sarayında nedimelik yapmıştır..Leyla Açba'nın teyzesi  Peyveste hanım da yine Sultan Abdülhamit'in eşiymiş.Leyla hanım' ın dedesi Ömer bey  Sultan Abdülaziz'in bacanağıdır.Leyla Açba'nın  hala diye hitap ettiği akrabası Demsaz hanım , Altemur Kılıç'ın babaannesidir.Demsaz hanımın kardeşi Azize Akyavaş da Hümeyra'nın anneannesidir.


Leyla Açba'nın Osmanlı sarayında nedimeliğini yaptığı Padişah Vahidettin'in eşi Emine Nazikeda hanım da Leyla hanım gibi asil bir Abhaz ailesinden gelmektedir.Emine Nazikeda hanım'ın kızı Ulviye Sultan Son Sadrazam Kırımlı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu  İsmail Hakkı Okday ile evlenmiş.Bu evlilik boşanmayla sonuçlanınca İsmail Hakkı Okday, Bülent Ecevit'in anneannesi Adviye Sargut'un kardeşi Ferhunde hanım ile ,Ulviye Sultan ise Billur Kalkavan'ın anne tarafından dedesinin  ikiz kardeşi Ali Haydar Germiyanoğlu ile evlenmiş.Germiyanoğlu'nun dayısı sadrazam  Ahmet İzzet Paşa'nın gelini  Melike Nur Furgaç'ın dayısı Nureddin Vergin , Nur Vergin'in adını taşıdığı üvey babasıdır.Vergin'in öz babası, Nuri Conker'in oğlu Mahmut Conker'dir.Ahmet İzzet Paşa'nın kızı Bedriye hanım Suriye'in ilk cumhurbaşkanı  Suphi Bereket'in dünürüdür.

Ulviye Sultan ve İsmail Hakkı Okday'ın ortak çocukları Hümeyra hanım Söke'li Özbaş ailesine gelin gitmiş.Hümeyra Özbaş'ın kızı   Hanzade hanım Osman Refik Evliyazade ile evlenmiş.

Hümeyra Özbaş'ın gelin gittiği Söke'li Özbaş  ailesinden Erol Özbaş Ajda Pekkan ile yaşadığı ilişki ,oğlu Alican Özbaş ise Meltem Cumbul ile yaptığı evlilikle gündeme gelmişti.

Hümeyra Özbaş'ın  görümcesi Jale Aksal'ın eşi İsmail Rüştü Aksal'ın   bakanlık yaptığı sırada evlendiği diplomat Basri Lostar'ın kızı Alageyik hanımdan olan kızı Alageyik Balcıoğlu, linç edilerek öldürülen Ali Kemal bey'in oğlu Zeki Kuneralp'in baldızının gelinidir.Zeki Kuneralp'in annesi  Sabiha hanım , Tophane Müşiri Zeki Paşa'nın kızıdır.Müşir Zeki Paşa'nın eşlerinden  Hamide hanım, Bahriye nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın kızıdır.Hamide hanım'ın kızı Perihan Tel , Tanburi Cemil bey'in oğlu Mesut Cemil'in eşidir.Perihan hanımın vefatı üzerine Mesut  Cemil bey, Berin Nadi ile evlenmiş.Nadi'nin halasının kızı Gülseren hanım İsmail Rüştü Aksal'n kardeşinin eşi.

Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın torunu Ayşe Adile hanım Padişah II. Abdülhamit'in kızı Ayşe Sultan'ın oğlu Osman Nami Osmanoğlu ile evlenmiş.

Hümeyra Özbaş'ın halası Fatma Zehra Moran , Bahriye nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın oğlu Rüştü Bozcalı'nın kayınbiraderinin eşidir.


Padişah II. Abdülhamit'in oğlu Burhanettin Efendi'nin eşlerinden  Aliye hanım boşanmalarının ardından Maliye Nazırı Cavid bey ile evlenmiş.Bu evlilikten dünyaya gelen çocuk, Cavid bey'in Atatürk'e suikast davasından idam edilmesi üzerine Hüseyin Cahit Yalçın tarafından  evlat edinilen Şiar Yalçın'dır.Üç evlilik yapan Yalçın'ın  eşlerinden biri  de  İzzet Melih Devrim-Seniha Dino İleri'nin kızları Remide hanım'dır.Seniha Dino İleri'nin kızkardeşi Ercüment Ekrem Talu  ile , kızı Pervin Samarkent'in  kızı Nilgün hanım ise Ercüment Karacan ile evlenmiş.İzzet Melih Devrim,  Şakir Paşa'nın kızı Fahrünnisa Zeid'in eşlerinden biriydi.Fahrünnisa Zeid'in kızkardeşinin kızı  Füreyya hanım, Altemur Kılıç'ın babası  Kılıç Ali ile ,Kılıç Ali'nin kardeşi Naime hanım Hamit Nafiz Pamir ile , Pamir'in kızı Leyla hanım da Haldun Taner ile evlenmiş.Nafiz Pamir'in kardeşi İlhami bey Hüsrev Gerede'nin yeğeni Nezahat Berkay'ın eşiydi.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder