Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

19 Eylül 2015 Cumartesi

Karakaş ve Yakubi Okulları


Yazar Cengiz Şişman'ın   şu kitabında  belirttiği Karakaş ve Yakubi okulları:

                                                                       





Keriman Halis'in de mezun olduğu ,Cengiz Şişman'ın küçük Karakaş okullarından biri olarak saydığı Feyz-i Ati lisesi 1930 yılında yanınca, Karakaş Kudret Azmi bey Arnavutköy sahilinde bir arsa alıp Feyz-i Ati'ye bağışlar ve okulun adı Boğaziçi lisesi olur.1938 yılından itibaren de Emre Gönensay'ın akrabası Yakubi cemaatinden Hıfzı Tevfik Gönensay tarafından yönetilmeye başlanır.



1951 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren , Yakubilerin okulu olarak bilinen Boğaziçi Lisesi'nin ünlü mezunları arasında Rauf Denktaş, Kadir Has , Emil Galip Sandalcı , Şefik Fenmen ,Cihat Arman ,Can ve Sadık Eliyeşil gibi isimler var.


Keriman Halis'in okul arkadaşı olduğundan Reşat Tesal da Feyz-Ati mezunları arasındadır diyebiliriz. 


Reşat Tesal anılarında okuduğu okulda Kürtler ve Antalyalıların da olduğunu belirtmiş.Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mübadeleyle gelenler dışında yerli Sabetaycı ve Yahudilerin de yaşadığını biliyoruz.


Cengiz Şişman'ın anlatımından  1900'lü yılllardan itibaren cemaatler arası bir yumuşama dönemi olduğunu çıkartıyoruz.Şişman bunun işareti olarak  çocuklarını birbirlerinin okullarına gönderdiklerini belirtiyor.


Kitaptan Dönme okullarına giden ünlüler arasında Yahya Kemal'in de olduğunu  anlıyoruz.Yahya Kemal geleneksel eğitim veren bir okuldan  Dönme okuluna geçmesini   '' Doğu'dan Batı'ya geçiş '' diye tanımlamış.


Batıdaki kentler dışında Karakaş okullarının açıldığı nadir yerlerden  biri  de Samsun-Bafra.Bunun  sebebi olarak Mübadele döneminde bölgeye çok sayıda tütün tüccarının yerleşmesi  gösterilmiş.Kapancıların okulu Şişli Terakki için de Trabzon'da arazi alınmak istendiği ve bu konuda yardımcı olmak istemeyen  dönemin Trabzon valisi ve iskan müdürünün görevden alındığını Yalçın küçük'ün Tekeliyet 2 kitabından okuyoruz.


Cengiz Şişman'ın Karakaş okulları arasında saydığı Şems-ül Maarif okuluyla ilgili blog entrysi:




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder