Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

6 Eylül 2017 Çarşamba

Erdem Buri - Rüstem Batum - Cahit Kayra - Nakiye Elgün


Tayfun Er'in devamını şurada okuyabileceğiniz yazısından alıntı:

 Abdüllatif Suphi Paşa'nın Horhor'daki konağında doğan ve Anadolu Yakası'ndaki köşkünde kendisinden sonra oturan oğlu Maarif Nazırı Hamdullah Suphi Tanrıöver'dir. Hamdullah Suphi, Galatasaray'da okumuş, ama bitirememiş. Teknik anlamda mezun sayılmıyor, sadece Türkçe Bölümü ehliyetnamesi alabilmiş. 
Hamdullah Suphi, kendisini parasız olarak Galatasaray'da okutan Abdülhamit için şu dizeleri yazmış: Belinde kabza-yi Osman, elinde bir Kur'an Beşiklerinde çocuklar boğan Kızıl Sultan Bu dizeler amcası Samipaşazâde Sezai'nin başyazarlığını yaptığı -Jöntürkler'in Paris'te çıkan yayın organı- Şura-yı Ümmet'te yayınlanmış. Selanik'te Ziya Gökalp'in çıkardığı Genç Kalemler'e Celâl Sahir'le (Cumhuriyet'in sahibesi Berin Nadi'nin babası) birlikte katılırlar. Türkçü bir siyasi çizgidedir. İttihatçıların iktidarında öğretmen sonra da müderris (profesör) yapılmış.Profesör yapıldığında 24 yaşındadır.Türkçe'deki "Günaydın" ve "Tünaydın" kelimeleri Hamdullah Suphi Bey tarafından dilimize eklenmiştir.Hamdullah Suphi'nin eşi Ayşe Saide Hanım; baba tarafından İsfendiyaroğlu (babası Ahmet Muhtar) anne tarafından da Ramazanoğulları Ailesi'ndendir..................................................................... 
Abdülhak Şinasi Hisar şöyle diyor: "Hamdullah'ın babası Subhi Paşa ve büyük babası Sami Paşa'dan evvelki ecdadı da Edirnekapısı'ndaki Nakşibendi tekkesinin bütün cemaat işleriyle uğraşan şeyhleri, aynı zamanda mevrus (miras kalmış ) mutasarrıfları idiler." Suphi Paşa'nın torunu, Suat Derviş'in ve Hamdullah Suphi Tanrıöver'in yeğeni Erdem Buri'dir.
Sanat üzerine yazıları, müzik programlarıyla tanınıyor; Eşi, sesini çok beğendiğim Şarkıcı Tülay German en çok "Burçak Tarlaları" türküsünün yorumuyla bilinir.
Paris'e yerleşiyorlar.
Erdem Buri ölünce Paris'e gömülüyor.
Erdem Buri, 20 TL'nin üzerinde fotoğrafı bulunan Mimar Kemalettin Bey'in gelini Güngör Mimaroğlu'nun (İlhan Mimaroğlu'nun eşi) kuzenidir.
Güngör Hanım'ın önceki evliliğinden doğan oğlu ise Şovmen Rüstem Batum'dur..
DARÜŞŞAFAKA'YI KURDU  
Geleneksel Türk Sanat Müziği'nin son halkası sayılan Suphi Ziya Özbekkan, Samipaşazâde Suphi Paşa'nın kızı Ayşe Behiye ile Yusuf Ziya Paşa'nın çocuğudur. Bir başka deyişle Hamdullah Suphi Tanrıöver, Suphi Ziya Özbekkan'ın dayısıdır. Besteci Yusuf Ziya Paşa; Evkaf ve Maliye Nazırı, Washington Büyükelçisi ama en çok Darüşşafaka'nın kurucusu olarak hatırlanıyor. Kardeşi  da diplomattır. .


Moreviler olarak da bilinen bu ailenin kökleri:

MOREVÎLER 
Cerrâhi Tekkesi'nin XVIII. yüzyıl şeyhlerinden Yahya Şerafeddîn Efendi'nin "Ordu Şeyhi" sıfatıyla Mora'ya gitmesiyle başlayan bu aile tarihi, daha sonrasında buradan devam etmiş iki önemli kol vasıtasıyla İstanbul ve Mısır'a intikal etmiştir. 
      Ailenin Mısır'da kalan kolu da bu toprakların Osmanlı elinden çıkmaya başladığı dönemlerde yüzünü İstanbul'a çevirmiş ve önemli devlet vazifelerinde bulunan birçok üyesi ile padişahlık makamında görevlere getirilmişlerdir. Abdurrahman Sami Paşa, Abdüllatif Suphi Paşa gibi Osmanlı tarihi için pek çok önemli ismin yetiştiği bu aile, daha sonrasında gelen Cumhuriyet rejimi ile birlikte Hamdullah Suphi Tanrıöver, Suphi Ziya Özbekkan gibi önemli entelektüelleri içinde barındırmıştır.  .........................................................
    
Aile Osmanlılar döneminde "Morevîler" olarak bilinse de, asıl kökleri Malatya'ya uzanmakta. Morevîler'in kayıtlara geçmiş bilinen en eski ismi Yahya Şerafettin Efendi. Daha sonra alacağı vazifelerden dolayı hayatı hakkında detaylı bilgiye sahip olduğumuz Yahya Şerafettin Efendi, 1650 yılında Malatya'da doğdu. Bir müddet sonra da eğitim görmek için İstanbul'a geldi.
Burada İstanbul'un belki de en çok sevilen, sayılan şeyhlerinden Aziz Mahmut Hüdayi'nin halifesi Emrullah Celveti Efendi'nin kızı Emine ile evlendi............................................................Nitekim bu önemli görev ona verildi. Mora'da tekkesinin başına oğlu Abdülbaki'yi bırakmıştı. Yanında bulunan diğer oğlu Abdüşşekur ise Yahya Şerafettin Efendi'nin ölümünün ardından İstanbul'da Cerrahi tarikatinin başına geçti. Bugün Türkiye'de "Tanrıöver," "Kocamemi" ve "Moralı" soyadlı aileler Yahya Şerafettin Efendi'nin Mora'da bıraktığı oğlu Abdülbaki'nin soyundan gelmektedir. Abdüşşekur'un torunları ise garip bir tesadüfle ortaya çıkacaktır…
Devamı: Moreviler


Morevilerin Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun da dahil olduğu Karaosmanoğlu ailesiyle akrabalık ilişkisi:

  KOCAMEMİLERİN GELiŞİYLE BAŞLAYAN İKİNCİ DÖNEM:Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde, onun vezirlerinden olan ve Osmanlı Devletinin ilk Maarif Nazırı (Bugünkü karşılığı Millî Eğitim Bakanı) olan Moralı Abdurrahman Sami Paşa’nın (1792-1881) oğlu, kendisi gibi Maarif Nazırı Abdüllâtif Suphi Paşadır (1818-1886). Onun oğlu olan Mehmet Ali Bey İstanbul’da yerleşikken, bir vesileyle Karaosmanoğlu Refika Hanımla tanıştırılır ve evlendirilir. 
Devamı:karaagaclibelediye



Abdüllatif Suphi Paşa'nın torunu Erdem Buri:                                                                        



Erdem Buri'nin halası İrfan hanım'ın kızı:
                                                                       


Mübeccel Tansuğ'un dünürü:
                                                                     


Mübeccel Tansuğ'un kayınbiraderi:


Dr. ÖMER TANSUĞ Aramızdan Ayrıldı... 1919'da, Hafız Mustafa ve Fitnat Tansug ailesinin son çocuğu olarak lstanbul Moda'da dogdu. Agabeyleri (merhum) Atıf ve Arif Tansug, ablası Melahat Ölçeroğlu'nu hep sevdi, saydı. Kadıköy Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesini, lstanbul Tıp Fakûltesi'ni bitirdi. Doktor olurken, Ganimet ve Kazım Elgün'ün kızlan Güner Elgün ile yaşamını birleştirdi. Askerlik görevini Van'da yapu. 1947'de oğlu Mehmet Ata Tansuğ, 1955'de kızı Fatma Begüm Şendan dogdular. 1973'de Avniye Anadol'un, 1975'de Necati Şendan'ın kayınpederi oldu. Çagla Tansug ve Elgün Şendan'ın da sevgili dedeleri... Dr. Ömer Tansug 1948'de Belediye Tabibi olarak atandıgı Çorlu'da aralûısız 46yıl doktorlukyaptı. Çorlu'nun " Dr. Ömer Amcası" nın elinden tam üç kuşak geçü. En çok meslegini, Güner'i, çocuklan, doğayı, îsmet Paşa'yı, tiyatro izlemeyi sevdi. Cumhuriyet okurdu. Dr. Ömer Tansug 7 Eylül Çarşamba günü, Çorlu Süleymaniye Camii'nden ögle namazında çok sevdigi Çorlu'lulara "Allahaısmarladık" diyecek Daha sonra, tstanbul, Beylerbeyi Camii'ndeki ikindi namazının ardından Çengelköy Kabristanı'nda topraga verilecek. AÎLESİ


Ömer Tansuğ'un kayınvalidesi:
                                                                       



Not: Ganimet Elgün'ün torunu  Tülin İsfendiyaroğlu:

  Bir Türk, Tülin İsfendiyaroğlu, Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in büyük mirasının varislerinden biri olduğunu savunarak hukuki mücadeleye girişti. Hikâyesi ilginç. Her şey Alman Kayzeri 2. Wilhelm’in 3. kez Türkiye’ye gelişi sırasında başladı. Dünyadaki ilk seri atışlı topun mucidi Ahmet Süreyya Emin’in oğlu Doktor Fuad Süreyyapaşa bu gezide, Alman İmparatoru ile tanışma fırsatı buldu. Birkaç defa daha görüştüler, dostlukları ilerledi. Süreyyapaşa, 1. Dünya Savaşı öncesinde oğlu Kudretullah İsfendiyaroğlu’nu okumaya Almanya’ya gönderdi. Kudretullah, Almanya’nın son imparatorunun evinde kaldı. Kral’ın torunu Prenses Charlotte Wilhelmine Johanna Möbius’le tanıştı. Arkadaşlıkları aşka dönüştü. Çift, İstanbul’da evlendi. 1920’de, Ahmet Nejat adını verdikleri bir oğulları dünyaya geldi. Mutlu bir evlilik süren çift, 1963 yılında art arda öldü. Tek oğulları vardı. Ahmet Nejat İsfendiyaroğlu.... Tülin Hanım Ahmet Nejat’ın iki kızından biriydi.

Tülin İsfendiyaroğlu ile ilgili başka bir haber:

 Kadiri Tarikatı'nın son piri Ahmet Süreyya Emin'in torunu Tülin İsfendiyaroğlu dedesinin Yahya Efendi Camii'ndeki türbesinin gasp edildiğini öne sürüyor  
Cevza Tülin İsfendiyaroğlu... Kadiri Tarikatı'nın dördüncü piri Ahmet Süreyya Emin'in yaşayan son iki torunundan biri. Organik kimyanın ilk kurucusu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde eski kürsü başkanı Prof.Dr. Nejat Ahmet İsfendiyaroğlu'nun kızı. Dedesi Ahmet Süreyya Emin, Türkiye'de ilk seri ateşli topun mucidi. Halası Nakiye Elgün ise Atatürk'ün döneminde seçilen ilk kadın millevetkillerinden. Seceresine göre soylarının Halit Bin Velid'e gittiğinde iddia ediyor. Özden Özkardeş Şen... Babası Mehmet Ali Özkardeş'in Kadiri Tarikatı'nın son piri Ahmet Süreyya Emin'in öğrencisi, kendisinin de bu pirin manevi torunu olduğunu öne sürüyor. Ailesini Yahya Efendi Camii Mezarlığı'na defneden Özkardeş annesinin evliya, babasının ise ermiş olduğunu savunuyor 
Devamı:Türbe Savaşları



Tülin İsfendiyaroğlu'nun halası Nakiye Elgün, Fevziye Mekteplerinin müdürlüğünü yapmış isimlerden:

feyziye-mektepleri-vakfi


Tülin İsfendiyaroğlu'nun teyzesinin eltisi, Erdem Buri'nin halasının kızı olan Mübeccel Tansuğ'un dünürü Nermin Kayra, Karakaş ve daha sonra Yakubi okulu olan  Feyzi Ati lisesi mezunlarından   siyasetçi Cahit Kayra'nın kardeşinin eşi ve aynı zamanda dayısının kızıdır.

Nermin Kayra'nın dayısının torunu Ali Yemeniciler , Nazlı Ilıcak'ın kızı Aslı hanım'ın ilk eşidir.

Nermin Kayra'nın diğer dünürü Hayrettin Tansever'in kardeşi Ali bey'in oğlu Aziz Tansever ilk evliliğini daha sonra Kasım Gülek ile evlenecek olan Nilüfer Devrimel ile yapmış.Aziz Tansever'in son eşi Leyla hanım Fevziye Mektepleri yönetim kurulu eski başkanı Osman Fazıl Erbelger'in baldızıdır.

Can Bartu - Nazlı Ilıcak - Aylin Devrimel - Kasım Gülek - Ahmet Emin Yalman




Hamdullah Suphi Tanrıöver'in kızkardeşinin oğlu Suphi Ziya Özbekkan'ın kızı Mihrimah Dırvana'nın dünürü Samiye Bilgişin, Nazım Hikmet'in yeğenidir.Dırvana ve Bilgişin'in torunları Alev hanım Halis Komili'nin eşi:


Ahmet Mavitan - Komili ailesi - Nazım Hikmet - Hasan Hüsnü Paşa - Samipaşazade Sezai - Hamdullah Suphi Tanrıöver



Hamdullah Suphi Tanrıöver'in yeğeni Fatma Hürrem hanım, Ticaret eski bakanlarından Mahmut Nedim Gündüzalp'in eşidir.Fatma Hürrem hanım'ın kardeşi Vecihe hanım'ın oğlu Bedi Yazıcı FB kulübü eski başkanlarından:


Hamdullah Suphi Tanrıöver - Reşat Atabek - Karakaş Cemaati - Rasim Ferit Talay


Bedi Yazıcı'nın bacanağı olan Karakaş cemaatinden Rasin Gülmen'in dayısının eşi  Samime hanım, 31 Mart vakasında katledilen Adliye Nazırı Nazım Paşa'nın kızıdır.


                                                                     

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder