Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

19 Şubat 2018 Pazartesi

Faruk Kenç - Cemil Uybadın - İlhan Arsel - Muazzez Tahsin Berkand


Enver Paşa'nın kardeşi Fatma Hasene hanım, Sultan II Abdülhamit'in yaverlerinden Ömer Nazım bey ile evlenmiş :

 Enver Paşa'nın eniştesi Selanik Merkez Kumandanı Nazım Bey, koyu Sultan Abdulhamit taraftarı olduğu için İkinci Meşrutiyet'in ilanından önce İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin fedailerinden İsmail Canbolat tarafından vurularak ağır yaralandı. Vur emrini Enver Paşa vermişti. Nazım Bey ve Hasene Hanım'ın oğlu Faruk Kenç, ünlü rejisörlerinden. Kenç, bir süre Belgin Doruk ile evli kaldı. Enver Paşa, Kenç'in dayısı oluyor. Enver Paşa'nın kızkardeşi Mediha Hanım, Genelkurmay eski Başkanı Kazım Orbay'ın eşiydi. Orbay ailesi 1945'de bir skandalla sarsıldı. Çocukları Haşmet, Ankara'da bir doktoru öldürmekten mahkum edildi. Olayı örtbas etmeye çalışmakla suçlanan 18 yıllık Ankara Valisi Nevzat Tandoğan mahkemeye çıkarıldıktan sonra evinde kendini vurarak intihar etti. Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay bu skandaldan dolayı 1946'da görevinden alınıp Askeri Şûrâ üyeliğine atandı. 
 Başı belaya giren üstad-ı azam Kaya Paşakay Enver Paşa ailesinden.
                                                                       
Amcası Yüzbaşı Halil Bey ile konuşarak merkezi Paris’te bulunan Jön Türk Hareketi’nin Selanik’teki bir kolu olan Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’ne (sonraki adıyla İttihat ve Terakki Cemiyeti) katılmayı kabul etti.
(Tahminen Mayıs 1906) Bursalı Mehmet Tahir Bey'in rehberliği ile cemiyete, on ikinci üye olarak kabul edildi. Kendisine Cemiyetin Manastır şubesini kurma görevi verildi.

İttihat ve Terakki’nin başlattığı ihtilal hareketleri içinde yer alan Binbaşı Enver Bey, kızkardeşi Hasene Hanım'ın eşi olan ve sarayın adamı olarak bilinen Selanik Merkez Kumandanı Kurmay Albay Nazım Bey’i öldürme planı içinde yer aldı[
11 Haziran 1908 günü gerçekleşen suikast girişimi Nazım Bey'in ve onu öldürmekle görevli fedai Mustafa Necip Bey'in yaralanması ile sonuçlanırken Enver Bey, Divan-ı Harb’e sevkedildi.

Ancak İstanbul’a gitmek yerine 12 Haziran gecesi dağa çıkıp ihtilal başlatmak üzere Manastır'a doğru yola çıktı. Resne'de Resneli Niyazi Bey'in dağa çıktığını öğrenince Manastır yerine Tikveş'e yöneldi ve cemiyeti orada yaymaya çalıştı

Bu hareket padişah tarafından II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı

Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu. Meşrutiyetin ilanından sonra MakedonyaGenel Müfettişliği ve Berlin Askeri Ataşeliği gibi görevlerde bulundu.
           Enver Paşa:Bu vatanın onurlu evladı



Faruk Kenç sinemamızın küçük hanımefendisi Belgin Doruk'un ilk eşidir:
                                                                           


Enver Paşa'nın kızkardeşi, Faruk Kenç'in annesi:


Faruk Kenç'in kardeşi:


Saadet Cağaloğlu'nun damadı:


Günaydın Mertcan'ın babası Prof. Dr. Besim Turhan'ın yeğeni:



Hüseyin Besim Akova'nın kardeşi Mustafa bey'in bacanağı Ziya Emiroğlu Kuntay , Süreyya Paşa (İlmen)'nın oğludur.Ziya Emiroğlu Kuntay'ın torunu Eren Kemahlı, yazar Ayşe Kulin'in eski eşi ve oğullarının babasıdır:



Hüseyin Besim Akova'nın  oğlu Cüneyt bey'in kayınbiraderinin eşi Neslihan hanım'ın dayızadesi Bedriye hanım, Halide Edip Adıvar'ın kızkardeşinin oğlu  Bedrettin Pars'ın eşidir:





Enver Paşa'nın kızkardeşinin oğlu film yapımcısı Faruk Kenç'in kardeşi  Saadet Cağaloğlu'nun dünürü:


Saadet Cağaloğlu'nun dünürü Muhtar Güredin'in teyzesi:


Ayşe Mefharet Akman'ın kardeşi:

VEFAT ve TEŞEKKUR Merhum Ahmet Muhtar Efendı ve Rana Hanım'ın torunu, Suphı Bey ve Nacıye Hanım'ın oğlu, Melek Karatekın'ın sevgılı eşı, Süreyya, Ahmet ve Nacıye'nın babaları, Aysel Karatekın'ın kayınpeden, Uğur ve Denız'ın dedeleri, Güredın, Akman aılelennın dayısı, özbudun, Uybadın, Tümay aılelerinın enışteleri, emeklı valılerden M. REBİİ KARATEKİN 31 Ekım 1983 tarihınde vefat etmıştır. Cenazesı 1 Kasım 1983 salı günu Zıncırlıkuyu Aıle Mezarlığı'na defnedılmıştır Bızı bu acıh gunumuzde yalnız bırakmayan, gerek evımıze gelerek, telefon ve telgrafla arayan, gerekse cenaze merasımıne katılan dost, akraba ve yakınlarımıza tesekkuru borç bılırız AİLESİ


Rebii Karatekin'in kayınbiraderi:


Rebii Karatekin'in amcası:


Ziya Akant'ın eşinin amcazadesi Makbule hanım'ın kızı Hepsen hanım'ın kayınvalidesi:


Hepsen Arsel'in teyzezadeleri Sabih ve Melih Kayan'ın yengeleri:

VEFAT Merhum Tugbay Îrfan Kayan'ın esi, Türkân Büge ve İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi Profesörlerinden llhan Kayan'ın sevgili anneleri, Kayaean Kayan, Haluk Büge'nin kıymetli kayınvalideleri, Hatice Akova, Yüksek Mühendis Besim Akova, Yüksek Mimar Sabih Kayan, Dr. Melih Kayan ve Esin Acun'un yengeleri, Murat, Ümit, Nursel Büge ve Ayfe. Doğan Kayan'ın büyükanneleri, Cüneyt Akova, Turhan Akova, Perizat Sevgen, Dr. Bülent Sevgen'in anne yengeleri ve Sâyan Kadırganın sevgili ablası Bn. MEDİHA KAYAN 11 Eylül 1970 cuma günü Hakkın  rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 12 Eylül, cumartesi günü ikindi namazından sonra Kızıltoprak Zühtü Paşa Camiinden kaldırılarak Sahravıcedid mezarlığmda toprağa verilecektir. Mevlâ rahmet eyliye

Ziya Akant'ın yeğeni Işık Seltün'ün eşi:




Not: Yakubi Cemaatinden olan ünlü yazar Muazzez Tahsin Berkand'ın kızkardeşinin oğlu  Ümit Seltün'ün kayınvalidesi Samime Günerman, Ziya Akant'ın kardeşi Sadi bey'in kızıdır.Sadi  ve Ziya Akant'ın diğer kardeşleri Asaf bey, Nevzat Tandoğan'ın kardeşi Fahri bey'in bacanağıdır.

Ümit Seltün'ün amcazadesi Güner hanım'ın eşi Ercüment Kenber'in kızkardeşinin eşi Müfit bey, Nevzat Tandoğan'ın eşi Fahriye hanım'ın ilk eşi Mehmet Ali Kuraner'in oğludur:



Güner Kenber'in  dayısının eşi Baykan Günel'in kardeşinin eşi Melek hanım, Diyarbakır eski milletvekillerinden İhsan Hamit Tigrel'in kızıdır:




İhsan Hamit Tigrel'in  yeğeni Hamit Zülfü Tigrel'in ilk eşi Celadet hanım'ın kardeşi Nezahat Bilimer'in kızı Şeyma hanım, Zeynep Arsel'in oğlu Çelik Arsel'in eşidir.Zeynep Arsel'in diğer gelini Semahat hanım, Rahmi Koç'un kardeşidir.Zeynep Arsel'in oğlu Prof. Dr.  İlhan Arsel'in eşi Hepsen hanım'ın annesinin amcazadesi Ulviye hanım Ziya Akant'ın eşidir.


Baykan Günel'in eltisi olan eski milletvekillerinden Ayşe Günel, Gümrük ve Tekel eski bakanlarından Demokrat Partili Emin Kalafat'ın kardeşidir.Ayşe Günel ve Emin Kalafat Yakubi Cemaatindendir.





Ümit Seltün'ün kayınpederi ,  Ziya Akant'ın kardeşi Sadi bey'in damadı olan Tarık Günerman'ın kardeşi Perihan hanım, Cizre Emiri Bedirhan Paşa'nın torunu Ubeyd Şamil Çınar'ın eşidir:





Ümit Seltün'ün dayısının eşi Müveddet Berkand , gazeteci Hasan Cemal'in halasının görümcesidir:





Ziya Akant'ın  yeğeni Rebii Karatekin'in  bacanağı Bedrettin Tümay'ın kızkardeşi Münevver hanım, ünlü yazar Refik Halid Karay'ın kızkardeşinin oğlu  Prof. Muhiddin Etingü'nün eşidir.Refik Halid Karay'ın kardeşi Hakkı Halit bey, Yakubi Cemaati'nin ünlü isimlerinden Yeni Asır gazetesinin kurucusu  Fazlı Necip bey'in dünürüdür:




Ziya Akant'ın kayınpederi , Prof. Dr.  İlhan Arsel'in kayınvalidesinin amcası olan General  Muhittin Kurtiş , Kurtuluş Savaşına katılan komutanlardandır.İlhan Arsel'in kardeşi Çelik Arsel'in eşi Şeyma hanım'ın amcası Vehbi Bilimer Birinci Dünya Savaşı döneminde Orduda Subay olarak görev yapmış:

Amcam Vehbi Bilimer ve 2 subay arkadaşı İstanbul'un işgalinden sonra Anadolu'ya kaçmak için plan yapıyorlar. Sirkeciden Bandırma'ya giden vapura biniyorlar. Yüzlerini çamurla karalıyorlar ( Hint askerlerine benzemek istemişler, meğerse I nci Dünya Savaşında Hindistan'dan da yardım olarak asker gelmiş). Sırtlarına aldıkları çuvalın içine, çizmeleri, pantalonları, ceketleri, kasketleri ve silahlarını koyuyorlar. Vapur hareket etmeden önce bir İngiliz geliyor ve bir bildiri okuyor. Tercümanı da çevirip anlatıyor. Bu bildiride İngiliz şöyle diyor, " Kralımız bize karşı silah çektiğiniz için sizi affetmiştir, ancak bundan sonra savaşırsanız cezanız idam olacaktır. Köyünüze gidin, toprağınızı ekin, hayvanlarınıza bakın ve bir daha asker olmayın" Amcam ve subay arkadaşları, vapur hareket ettikten sonra etraflarındaki terhis edilmiş köylülere "biz subayız, Mustafa Kemal'in yanına gidiyoruz. Yakalanma ihtimalimize karşı çuvallarımızdaki eşyalarımızı dağıtalım. Biri çizmenin bir tekini öbürü öbür tekini alsın, şapkalarımızı başkaları alsın ve bulurlarsa kimin subay olduğunu anlamasınlar." hepimizi öldürecek değiller. Ancak köylüler korkarlar, hiçbiri yardım etmeye yanaşmaz, bir tek sizi ele vermeyiz derler. Bandırma'da vapurdan çıkarken, bir İngiliz görevli tek tek çıkanları kontrol eder, amcam heyecandan biraz hızlı gider, bunun üzerine ona dur derler o da kaçmaya başlar. Arkasından gelen İngiliz tüfeğinin kabzasıyla başına vurur, başı yarılır kanamaya başlar ama amcam hızlı koşar ve adam görevi başına döner.
Sonra bu üç arkadaş bir dağa çıkarlar, amcama Vehbi en küçük sensin, git ekmek ve su al gel biz seni burada bekleriz derler. Amcam saklana saklana gider ve geriye döndüğünde aradan 3 gün geçmiştir ve subay arkadaşları gitmiştir. Torbasını yüklenir ve sonunda Mustafa Kemal'e ulaşır. Sakarya muharebesinde süngüyle savaşır. Sakarya nehrinin kandan kıpkızıl aktığını anlatmıştı.



Şeyma Arsel'in amcası Vehbi Bilimer ünlü  Menemencioğlu ailesinden Feridun bey'in dünürüdür:




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder