Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

19 Mayıs 2018 Cumartesi

Nafi Baba - Ahmet Hikmet Müftüoğlu - Tevfik Fikret - Ömer Madra - Behiç Erkin - Erdal İnönü - Kapancı cemaati - Rasim Ferit Talay - Garan ailesi


Soner Yalçın'ın ''Efendi'' isimli kitabından Nafi Baba tekkesi:
                                                                         



Nafi Baba'nın  torunu Nüzhet Baba'nın Bolşevik ihtilalinden kaçıp İstanbul'a yerleşen Beyaz Rus ailelerden birinin kızı olan Nata İvanna hanım ile evliliğinden dünyaya gelen Nermin hanım'ın eşi Özer Atayolu'nun kendi internet sitesinde Nafi Baba ile ilgili verdiği bilgiler:


     
Tacettin Kayaoğlu'' nun hazırladığı " Mahmut Cevat İbnü'' ş Şeyh Nâfi / Maarif- i Umumiye Nezareti Tarihçe- i Teşkilât ve İcraatı " (Yeni Türkiye Yayınları) adlı  Kitaptan aşağıdaki alıntılarımı naklediyorum :
....." Büyük Mahmut Baba ailesinin ceddi ve Fatih Sultan Mehmed ' in çevresinde bulunanlardan biri de Şeyh Bedrettin Baba' dır. Rumelihisarının yapılmasından önceki günlerde Padişaha Bizans İmparatorundan bir öküz derisi kadar yer istemesini tavsiye etmiş. Bu istek İmparator tarafından kabul edilince de deriyi ince kesip ip haline getirdiği ve ipin çevrelediği arazi üzerinde Hisarın yapıldığı şeklinde efsane Baba Ailesi fertleri tarafından halâ anlatılmaktadır ".....
" Büyük Mahmut Baba, bir Bektaşi babası, Darülfünun İngiliz Edebiyatı Müderrisi ve Maarifin ilk tarihçisidir. Mahmut Baba' nın ailesi İstanbul' un en kadim ailelerinden  biridir ve hep Rumelihisarında ikâmet etmiş bulunan ailenin fertleri günümüzde  de yaşamaktadırlar."
" Büyük Mahmut Baba' nın oğlu Nafi Baba son asır Bektaşi Şeyhlerinden olup Bektaşi Tekkesinin hiç şüphesiz efsaneleşmiş Şeyhidir. "


Nafi Baba'nın torununun kızı Nermin hanım'ın eşi Özer Atayolu'nun annesi Melahat hanım'ın babası Ahmet Refik Anabolu, Tevfik Fikret'in kızkardeşi Sıdıka hanım ile evliymiş.Tevfik Fikret, Sıdıka hanım'ın ölümünden eniştesi Ahmet Refik bey'i sorumlu tutmuş ve Sıdıka hanım için  ''Hemşirem için''  şiirini yazmıştır

                                                          HEMŞİREM İÇİN
                                                                                 
Ahmet  Refik Anabolu'nun kardeşi, Servet-Fünun akımı yazarlarından, Türkçülüğü benimsemiş yazar ve diplomat  Ahmet Hikmet Müftüoğlu:
                                                                         


Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Tevfik Fikret'in Galatasaray Lisesinden arkadaşıdır. Tevfik Fikret'in eniştesini ve ailesini suçlar mahiyetteki bu şiiri üzerine iki arkadaşın ilişkileri bozulmuş, Tevfik Fikret'in Galatasaray Lisesine Müdür olmasıyla Ahmet  Hikmet Müftüoğlu  ders verdiği bu  kurumdan istifa etmiştir.


Ahmet Refik Anabolu  ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun  Moralı olan ataları  Koren, Trapoliçe ve Moton taraflarında uzun yıllar müftülük yapmıştır.Anabolu ve Müftüoğlu'nun  dedesi Abdülhalim Efendi , 1821 Yunanistan'ın Mora yarımadasında isyan çıktığı dönem orada Müftü olarak bulunmaktadır.Hamdullah Suphi Tanrıöver'in babası Abdüllatif Paşa'nın dedesi Şeyh Hacı Ahmed Efendi'nin de yardımıyla halkı örgütleyip şehirlerini korumak için büyük çaba harcayan Abdülhalim efendi tutsak düştüğü Yunanlıların elinde işkenceyle öldürülmüş karısı ve baldızının birer gözleri çıkarılmıştır.(Şeyh Hacı Ahmet  Efendi de bu isyan sırasında şehid edilmiştir.)

Bu elim hadise üzerine Abdülhalim Efendi'nin eşi , Ahmet Refik ve Ahmet Hikmet beylerin babası olan oğlu Yahya Sezai bey'i ve kızkardeşini alarak akrabaları Abdurrahman Sami Paşa'nın koruması altında Mısır üzerinden İstanbul'a gelmiş.

Yahya Sezai bey'in eşi,  Ahmet Refik Anabolu ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun  anneleri, Halvetiye şeyhlerinden Tahir Efendi'nin oğlu Şeyh Ahmed Bedrettin Efendi'nin kızıdır ve otuzikinci göbekten Tasavvuf ehli ve şair Niyazi Mısri'nin  torunudur.


Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun ilk eşi Suad hanım, Behiç Erkin'i baldızıdır:                                                                              

Eski İttihatçılardan, Hareket Ordusunda da görev yapmış olan Behiç Erkin'in  Çanakkale Savaşının kazanılmasında önemli rolü olmuştur. Devlet Demiryollarının kurucusu ve ilk genel başkanı olan  Erkin, Bayındırlık bakanlığı yaptığı dönem Milli İstihbarat Teşkilatının kurulması için emek harcamış ve örgütün 13 kurucusundan biri olmuştur.

Behiç Erkin, İkinci dünya savaşı sırada Paris büyükelçisidir.Nazi işgali sebebiyle zor durumda kalan 20.000 kadar  Yahudiye  Türk pasaportu vererek toplama kamplarına gitmekten kurtulmalarını sağlamıştır.

Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun 25 yıl süren mutlu bir evliliğin ardından vefat eden eşi Suad hanım'ın ardından evlendiği Fatma Nerime hanım, Menemencioğlu Tahir bey'in kızıdır.



Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun kardeşi Ahmet Refik Anabolu'nun  oğlu Hüseyin Kazım bey'in eşi Hatice Şadiye hanım, eski Maliye bakanlarından,  Ömer Madra'nın annesinin babası olan Fuat Ağralı'nın kızkardeşidir.


Ahmet Refik Anabolu'nun oğlu Nazım Anabolu, Mevlana'nın torunlarından Müveddet  Altınanıt ile evlenmiş.Müveddet hanım'ın kardeşi Nüzhet Uraz'ın kızı:
                                                                           

Hatice Fevziye Uraz'ın kızı Fatma Sohtorik'in kayınvalidesi:
                                                                           

 Hatice Fevziye Uraz'ın eski eşi ve çocuklarının babası:
                                                                               

Neşet Eren'in babası:
                                                                                 



Ahmet Refik Anabolu'nun damadı olan Atatürk'ün yakın dostlarından  Rasim Ferit Talay'ın kardeşi Ganimet Ferit bey'in oğlu Doğan Talay, Şair Emin Bülent Serdaroğlu'nun kardeşi Ömer Lütfi Serdaroğlu'nun damadıdır.Doğan Talay'ın bacanağı:
                                                                       

Emin Bülent Serdaroğlu'nun kardeşi Ömer Lütfi bey'in kayınvalidesi:

   ÖLÜM Gelibolu mutasarrıfı merhum Rıza Atıf bey'in eşi, Şevket Serdaroğlu, Saide Gölğe, Atıf Eken, Mebrure Dura , ve Saniha Aydın'ın anneleri, Naci Dura ve Şevket Aydın'ın kayınvalideleri, Server Somuncuoğlu'nun büyük kayınvalidesi, General Vedad Garan ve Reşad Garan'ın teyzeleri , Baha Bediz ve Celaleddin Barık'ın kızkardeşleri ŞÜKRAN EKEN  Hanımefendi Hakkın rahmetine kavuşmuştur.Cenazesi......Teşvikiye Camiindne kaldırılarak Asri mezarlıktaki makberine tevdi edilecektir.



Not:Şair Emin Bülent Serdaroğlu'nun torunu Dr. Nur Danişmend'in  kayınpederinin  amcası olan eski Maliye bakanlarından  Fuat Ağralı , Ömer Madra'nın annesinin babasıdır:

Fikret Yüzatlı - Nur Danişmend - Fuat Ağralı - Ömer Madra - Muhtar Kent - Dino-İleri aileleri


Fuat Ağralı'nın kardeşi Hatice Şadiye hanım, Ahmet Refik Anabolu'nun oğlu Hüseyin Kazım bey'in eşidir.Çiftin oğulları Sami Koray'ın eşi yazar Mebrure Alevok  ve oğulları Yaman Koray :
                                                                         


Mebrure Alevok'un üvey annesi Sare Membure hanım, Can Bartu'nun halasının kızıdır.

Can Bartu - Nazlı Ilıcak - Ufuk Güldemir


Mebrure Alevok'un üvey annesi Sare Mebrure  hanım'ın kardeşinin eşi Samiye Arno'nun dayısının oğlu  Orhan Cemal Fersoy, Milli Eğitim eski bakanlarındandır.Orhan Cemal Fersoy adını Yassıada duruşmalarında Adnan Menderes'in avukatlığını yaparak duyurmuş:

Ufuk Güldemir - Nazlı Ilıcak - Can Bartu - Şarık Tara


Samiye Arno'nun kızı Jülide Arno,  Nazlı Ilıcak'ın kızı Aslı hanım'ın ilk eşi Ali Yemeniciler'in annesidir.



Şair Emin Bülent Serdaroğlu'nun kardeşi Ömer Lütfi bey'in diğer damadı Nesimi Kayalıbay'ın kardeşi Muzaffer Kayalıbay, 1940'lı yıllarda bir cinayete kurban gitmiş.:

Emin Bülent Serdaroğlu - Muzaffer Kayalıbay - Hıfzı Veldet Velidedeoğlu 


İsmet İnönü'nün oğlu Ömer İnönü'nün de  yargılandığı Muzaffer Kayalıbay cinayeti:

Açık renkli, tenteli, spor arabanın şoförü


Ömer Lütfi Serdaroğlu'nun damadı ve Şükran Eken'in torunu olan Nuran hanım'ın eşi, DP hükümeti Basın Yayın ve Turizm bakanı Server Somuncuoğlu ,17 Şubat 1959 tarihinde Londra'da düşen, Başbakan  Adnan Menderes'in sağ olarak kurtulduğu uçak kazasında hayatını kaybeden 14 kişiden biridir.Somuncuoğlu siyasi hayatına CHP'de başlamıştır:
                                                                               



Şükran Eken'in damadı Naci Dura, 1946-50 yılları arasında Çanakkale Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Şükran Eken'in yeğenleri Orgeneral Vedat Garan ve Ord. Prof. Dr. Reşat GaranMehmet Ali Birand'ın kayınvalidesi ve Ercüment Karacan'ın eski eşi olan Cemile Garan'ın amcalarıdır.

 Ord. Prof. Dr.Reşad Garan, Mehmet Ali Ayni'nin kardeşi Prof. Hasan Tahsin Ayni'nin damadıdır.


 Sabiha Sertel'in kardeşi olan Hidayet Eren ve oğlu  Neşet Eren  Kapancı Cemaatindendir.


Ahmet Refik Anabolu'nun,  Nafi Baba'nın  torunu Nüzhet Baba'nın dünürü olan Sabri Atayolu  ve Atatürk'ün yakın dostlarından olan  eski milletvekillerinden  Rasim Ferit Talay dışındaki diğer damadı Cemal Hidayet Serter, Atatürk'ün doktorlarından Süreyya Hidayet Serter'in kardeşidir:


Nafi Baba'nın torunu  Nüzhet Baba'nın amcasının torunu Tevfik bey, Atatürk'ün çocukluk arkadaşı olan Bilecik eski milletvekili ve Ankara eski şehreminlerinden Asaf İlbay'ın damadıdır:

Barış Manço - Asaf İlbay - Haluk Arığ - Sahir Erman - Kapancı Cemaati - Nafi Baba - Karakaş Cemaati



Ahmet Refik Anabolu'nun  kayınbiraderi Tevfik Fikret'in diğer kızkardeşi'nin oğlu gazeteci Sedat Sertoğlu'dur:

Hüseyin Cahit Yalçın - Feridun Çölgeçen - Karakaş Cemaati - Mehmet Rauf - Sedat Sertoğlu



 Tevfik Fikret'in Ahmet Refik Anabolu'nun eşi olan kızkardeşi Sıdıka hanım'ın vefatı üzerine yazdığı ''Hemşirem için'' şirinin tamamı ve Anabolu'nun kardeşi ve Fikret'in Galatasaray Lisesinden arkadaşı olan  Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun bu şiire cevaben yazdıkları:




                                                                                 



Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun bu şiire cevaben yazdıkları:

                                                                                   
                                                                                 
                                                                             
                                                                                   
Bu yazının alıntılandığı, şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşi Dr. Fethi Tevetoğlu'nun yazdığı ''Müftüoğlu Ahmed Hikmet'' isimli  eserin tamamını  şurada okuyabilirsiniz:

                                                Dr. Fethi Tevetoğlu, Müftüoğlu Ahmed Hikmet



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder