Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

3 Mayıs 2017 Çarşamba

Tuncel Kurtiz - Tahsin Uzer - Necdet Üruğ - Faruk Gürler


Geçtiğimiz yıllarda hayatını  kaybeden ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz'in  Selanikli olmasından yola çıkılarak Sabetaycı olup olmadığıyla ilgili sorulan soruya verdiği yanıt:

Benim ailem Yugoslavyadan gelmiş Kırım savaşı sırasında. Baba tarafım Selanik’ten gelmiş. Sabetay değilim, olanlara da karşı değilim. Babamın dayısı Tahsin Uzer’dir. Piriştine’de doğmuştur. Sonra da Erzurum Valiliği, Şam Valiliği yapmıştır. 


Tahsin Uzer'in kardeşi:
VEFAT Selânik eşrafından merhum Hacı İbrahim Ağa'nın Kızı. Divanımuhasebat Reislerinden Merhum Cemal Tekeli'nin Eşi, Merhum 3 üncü Umumî Müfettiş Tahsin Uzer'in ablası. bayan Suat Draman'ın annesi. avukat Emin Draman'ın kayınvalidesi, Demiıtaş Draman ve Yüksek Mühendis Gündüz ve Özcan Draman ile Gönül Edirnenin anneanneleri. Y. Mühendis Osman Edirne'nin ve Ayten Draman'ın büyük kayınvalideleıi, Cclâleddin Uzer, Halide Tarakçıoğlu, Mefküre Oymak, ve Selâmi Uzer'in halaları, Valâ Kurtiş'in Teyzesi Tüccardan Fahreddin Tekelinin ve Firuz Kesim'in yengeleri salihatı nisvandan EMİNE TEKELİ hakkın rahmetine kavuşmuştur.


Tuncel Kurtiz'in babasının dayısı olan Tahsin Uzer'in oğlunun kızı  Mediha Çilingiroğlu'nun anlattıkları:



Dedenizle Atatürk Selanik günlerinden tanışıyorlar mıymış 
Tabii ki...Çocukluk arkadaşları. Nuri Conker, Fethi Okyar, dedem ve Atatürk hepsi çocukluk arkadaşları.
................................... 
O dönemden ilginç bir olay? 
Bir Bulgar kızı ile Müslüman delikanlısı evlenmek istiyor. Tepkiler oluyor. Büyük olaylar yaşanıyor ve 3 konsolos öldürülüyor. Bu ölümlerden Atatürk'ün de dedemin de dayısı sorumlu tutulup idam ediliyorlar.
Yani Zübeyde Hanım’ın kardeşi ile dedemin annesinin erkek kardeşi... Aileler bir girdap içindeler. Rumeli’de işte hayat böyle.   
...............................................
Milli Mücadele döneminde dedeniz Hasan Tahsin Uzer’in görevi neydi? 
Dedem İstanbul’da Osmanlı Milletvekili. İngilizlerin işgalinde Meclis-i Mebusan basılıyor ve Malta’ya sürgün ediliyor. 
Rauf Orbay’la birlikte?
Evet. Maltaya giden 144 kişiden biri. Maalesef doğu illeri ve Talat Paşa ile yakınlığından dolayı idama mahkum ediliyorlar.
O zaman bir geriye gidelim. Dedeniz İttihat Terakki’ye nasıl giriyor?
Hepsi İttihat Terakki’ye çok genç yaşlarda giriyorlar. Hepsi aynı. Hem Atatürk hem dedemin annesi üye. Her iki anne de İttihat Terakki’ye aidat ödüyorlar. İlk dönemler böyle. Ama sonra çok büyük sukütu hayale uğruyorlar. Fedekar anneler olarak silahları bile saklıyorlar.
............................................... 
1. Dünya Savaşı yıllarında dedeniz Erzurum Valisi. 
Evet. Ondan evvel de Van Valisi. Sonra Cumhuriyet döneminde de doğu illerinin tümünde Umumi Müfettişi.
..................................................... 
Akrabalarınız? 
Dedemin de babaannemin de aileleri çok geniş. Babaannem tarafından Faruk Gürler Paşa ile akrabayım. Babaannem Mediha Hanım’ın babası ağır ceza reisi Hulusi Bey, Faruk Gürler’in dayısı. Faruk Gürler de ondan sonraki Genel Kurmay Başkanı Nejdet Üruğ’un dayısı. Çok ilginçtir eşim Ayhan Çilingiroğlu’nun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde Kraliçe Elizabeth gelmişti. Köşkte davete girerken, Faruk Gürler aracını durdurdu, “Kızım sen rahmetli Hasan Tahsin Uzer’in torunuymuşsun, kimin kızısın, Cemalettin’in mi Selahattin’in mi?” diye sordu. “Selahattin’in” dedim. “Biz seninle akrabayız” dedi.  
...................................................... 
Talat Paşa’nın eşi Hayriye Hanımla ilişkiniz? 
Hala derdik. Kuzenimin 2. evliliği onun evinde oldu. Babaannemin en yakın arkadaşıymış. Ama Nedime Hala, Nuri Conker’in karısı’nın dedem halasıymış. Hayriye hala 2. kere evlendi. Son derece beyfendi bir eşi vardı. Fakat Talat Paşa’nın resmi her zaman baş köşedeydi. Herkes ona ölene kadar Talat Paşa’nın refikaları diye hitabederdi. Her gün çeşitli nedenlerle ziyaret edilirdi.

Ropörtajın devamı: ' Elveda Rumeli ' dedemi anlatıyor




Not: Tuncel Kurtiz'in babasının dayısı olan Tahsin Uzer'in eşi Mediha hanım'ın halasının oğlu Faruk Gürler, Türk Silahlı kuvvetlerinin 15. Genel Kurmay Başkanıdır.Faruk Gürler'in kızkardeşinin oğlu Necdet  Üruğ ise TSK'nin 19. Genelkurmay Başkanı.

Faruk Gürler 12 Mart 1971 muhtırasıyla Çankaya'ya hakim olmak isteyen askerlerin cumhurbaşkanı adayı imiş:

Ecevit: Gürler'i seçtirmek için askerler beni bile tehdit etti !



Tuncel Kurtiz'in kızkardeşi Sezgin hanım'ın eşinin dayısı olan Türkiye Olimpiyat Komitesi kurucusu Suat Erler, Yakubi cemaatinin tanınmış isimlerinden, Demokrat Partili bakanlardan Emin Kalafat'ın dünürüdür.


Tuncel Kurtiz'in anneannesi Hafize hanım , Mesut Yılmaz'ın anneannesi Vasfiye hanım'ın kardeşidir.Vasfiye ve  Hafize hanımların diğer kızkardeşleri Rabia hanım'ın gelini Nazime hanım'ın dayısı Münip bey, Cemal Reşit Rey'in kızkardeşinin eşidir:


Cemal Reşit Rey - İpekçi ailesi - Hüseyin Sermet - Can Togay - Özdemir Erdoğan



Tuncel Kurtiz'in babasının teyzesi, Tahsin Uzer'in kardeşi olan Emine Tekeli'nin torunu Gönül Edirne, Fethullah Gülen'in de akrabası olan Edirne Müdafii Şükrü Paşa'nın oğlu Osman Şükrü bey'in eşidir.


Fethullah Gülen - Güliz Onursal - Rasim Öztekin



 Emine  Tekeli'nin  kayınbiraderinin kızı Günten hanım,  Baha Esat Tekand'ın kardeşi Enver bey'in gelinidir.Enver Tekand'ın eşi Fahriye hanım'ın  amcazadesi Necdet Kent , Muhtar Kent'in babasıdır.


Enver-Fahriye Tekand'ın kızları  Ayşe hanım ve eşi Hilal Nurullah Gezgin'in  dünürleri Rasin bey,  Sedat Simavi'nin kayınbiraderinin oğludur.Ayşe hanım'ın eltisi Zeynep hanım, Çetin Emeç'in kardeşidir.



Tahsin Uzer ve Emine Tekeli'nin yeğenleri Meral hanım'ın oğlu İlhan Nebioğlu , ilk evlililiğini Ahmet Ağaoğlu'nun torunuyla yapan, Fethi Ahmet Paşa'nın torunlarından Şevket Mocan'ın kızı Rüya hanım'ın eşidir:

Necmettin Sadak - Fethi Ahmet Paşa - İlhan Nebioğlu - Yaşar Nabi Nayır - Tahsin Uzer



Emine Tekeli'nin kayınbiraderinin torunu Ersin Faralyalı , Aydın Doğan'ın damadıdır.Ersin bey'in kardeşi Hikmet bey'in kayınvalidesinin kuzeni Dr. Sedat Barı'nın kızı Savrun Barı, Cem Karaca'nın sevgilisi olarak tanınıyor.Savrun hanım'ın anneannesi  Nazire hanım, ünlü yönetmen Osman F. Seden'in halasıdır:


Baha Esat Tekand - Sedat Simavi - Çetin Emeç - Tahsin Uzer - Ahmet Emin Yalman - Aydın Doğan


3 yorum :

  1. 1- Benim incelediğim İngiliz belgelerinde, Tahsin Uzer'in küçük dayısı Süleyman Bey, Selanik'te meydana gelen iki konsolosu öldürülmesi olayından dolayı idam edilenler arasında yoktur. Süleyman Bey Kıbrıs'a kaçmış, orada bir papazın kızıyla evlenmiştir. Rum kadından iki oğlan ve bir kız çocuğu olmuştur. Büyük oğlu ve kızı Müslüman olarak hayatını sürdürmüş, küçük oğlu ise Süleyman Bey öldükten sonra annesi tarafından vaftiz ettirilmiştir.
    2 - Hasan Tahsin Uzer, Tuncay Kurtiz'in babasının öz dayısı değildir. Tuncay Kurtiz'in babaannesi, Hasan Tahsin Uzer Bey'in babası İbrahim Kedhüda'nın imam nikahlı ikinci eşidir.
    3 - Hasan Tahsin Uzer Bey'in Sabetaycı olması söz konusu bile değildir. Zira, baba tarafı Konya Karaman'dan Balkanlar'a göç ettirilen Yörüklerin Sarı Keçeliler kolundandır.
    (Bakınız, Bülent Şenocak - Düş Yollarda Kırıldı adlı romanı.

    YanıtlaSil
  2. Bu akrabalık bağları ölüm ilanlarını en büyük delil olarak öne sürülüp yazılıyor ise doğruluğu % 99.9 dur.

    YanıtlaSil