Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

20 Eylül 2018 Perşembe

Ayaydın ailesi - Hümeyra Özbaş - Talat Muşkara - Yunus Nadi - Rauf Orbay


Aydın eski Belediye Başkanı ve Türkiye'nin İncir kralı İzzet Ayaydın:

Bugün, 1917 yılında Aydın Belediye Başkanlığı görevini yürütürken, Padişah Sultan Reşat’tan kendisine paşalık nişanı verilen Eğinli İzzet Bey’i tanıtacağım.Aslen Erzincan-Eğin kasabasından olan İzzet Bey’in ağabeyi Hacı Mustafa 1850-1855 yılları arasında Söke Süvari alayında askerlik yaparken, bölgenin ikliminin hayvancılığa çok müsait olduğunu görünce askerlik bitiminde Söke’de kalmaya karar verir. Bu kararı almasında amcasının oğlu Hacı Halil Paşa’nın babası Eyüp Sabri’nin rolü vardır. Eyüp Sabri o sırada Söke Müftülüğü görevini yürütüyordu.Hacı Mustafa askerlik bitiminden sonra tek başına, Söke’ye göçtü ve ailenin esas mesleği olan bir kasap dükkanı açtı. H. Mustafa kısa sürede işlerini yola koyunca, baba Ömer Efendi de dahil olmak üzere kardeşleri (Söke eski Belediye Başkanı) İzzet (Paşa) ve kız kardeşleri Fadime ve Rukiye Söke’ye göçtüler.Hacı Mustafa ve kardeşi Behbet efendi Söke’nin zenginleri arasına girdi. H. Mustafa kasaplığı bırakıp kereste tüccarlığı yaptı. Bu sırada Söke ovasında araziler satın aldı. Kardeşi Behçet efendi de işleri çok ilerletti. Göktepe Pasajının bulunduğu yere büyük bir han yaptırdı. İzzet Bey ise erkek kardeşlerin en küçüğüydü. O ticari hayatını Söke’de değilde, İncirliova civarlarında devam etti. İzzet Bey, on-onbeş yıl içinde ailenin en zengin ferdi haline geldi. Amcasının oğlu Hacı Halil Paşa ile yarışırcasına Aydın, Ortaklar ve Nazilli’ye kadar yaklaşık 280 adet arazi zeytin ve incir bahçesi sahibi oldu.

İzzet  Ayaydın, Sultan Vahidettin'in torunu Hümeyra Özbaş'ın gelin gittiği, Meltem Cumbul'un eski eşi Alican Özbaş ve Ajda Pekkan'ın eski sevgilisi  olan babası Erol Özbaş'ın dahil olduğu Sökeli Özbaş  ailesininin  büyüğü Hacı Halil Paşa'nın amcazadesidir.

Türkiye’nin incir kralı ,büyük hayırsever 
Herhalde bu hayırseverlik aileden geliyor. Hilmi Fırat ve Özbaş aileleri ile İzzet Ayaydın’ın kardeş çocuklarının torunlarıdır. Hacı Halil Paşa, Ramazan Paşa Camii’nin tamirini yaptığı için padişah ona da paşalık nişanı vermiştir.Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın İzzet Paşa’nın ölümünün 30. Senesinde yazdığı şiir.Bir kısmı gözyaşı ile kan bırakıp gittiler.
'' Bir kısmı köşk, han, arazi altın bırakıp gittiler.Hepsi de birer tatlı can bırakıp gittiler.Çok az kişi gördüm ki, Aydınlı İzzet misali Artlarında şerefle, şan bırakıp gittiler ''
İzzet Paşa’nın eşi 1889 yılında İncirliova Güllübahçe köşkünde doğdu. Babası Osmanlı ordusunun topçu subayı idi. Soyadı Kanunu çıkınca aile Topçuoğlu soyadını almıştır. Asalet ve arazileri anne sülalesinden gelmektedir. Anne sülalesi Mazlumoğullarındandır. Bu aile Osmanlı imparatorluğu devrinden beri gelmekte olan, Sandıklı havalisi Tımar beyleridir. Hürmüz Ayaydın Mazlumoğlu Hamdullah Bey’in (tek) yegane çocuğu olan Ayşe hanımın kızıdır.
Hürmüz Ayaydın’ın ağabeyi Nazmi Topçuoğlu ise, 1888 doğumlu. Tariş ve Tariş Bankı kuran üç kişiden biri ve başıdır. Tariş İncir Birliği olarak 1913 yılında kurulmuştur. Kuruluş sebebi de fakir Türk incir köylüsünün zengin İngiliz ve Levanten ihracatçı tüccarlar tarafından incirlerinin yok pahasına satın alınmasını önlemek içindir. Tariş İncir Birliğini parasal bakımdan desteklemek için de Milli Aydın Bankasını kurmuştur. Milli Aydın Bankası sonradan Tariş tarafından satın alınarak adı Tariş Bank olmuştur.Milli Mücadeleye katılan Nazmi Topçuoğlu 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bulunarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışında bulunmuş ve meclisin ilk katiplerinden olmuştur. Siyasal Bilgiler mezunu olan Topçuoğlu, Atatürk’ün direktifi ile Aydın milletvekili seçilmiştir. Uzun süre milletvekilliği yapmış ve 2. Dünya Savaşı sırasında tarım ve ayrıca Ticaret Bakanlığında bulunmuş ve İzmir Fuarını, Ticaret Bakanı olarak hep o açmıştır. Türkiye’deki kooperatifçiliğin babası olarak anılır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin tüzüğünü ve kuruluşunu hazırlamıştır. Böylece fakir köylünün zengin tüccarlar tarafından sömürülmesini önlemiştir. 1940 yılında Türk Petrolü kurarak yabancı petrol şirketleri karşısında Türk Milli petrol politikasının temelini atmıştır.
                                                     İzzet Paşa , İzzet Paşa'nın eşi Hürmüz hanım


İzzet Ayaydın'ın amcazadesi Halil Paşa'nın oğlu:
                                                                               

İzzet Ayaydın'nın baldızı:                                                                          

Nafize Tufan'ın damadı:




İzzet Ayaydın'ın oğlu Ethem İzzet bey'in düğünü:
                                                            
Başmuharririmiz Bay Yunus Nadi'nin küçük kızı Bayan Nilüfer Nadi ile Aydın eşrafından İzzet Ayaydın'ın oğlu Etem İzzet Ayaydın nişanlanmışlardır.Cumhuriyet tahrir heyeti her iki güzide ailenin münevver ve güzide çocuklarının hayatlarını teşrik için verdikleri bu kutlu kararı en saf ve samimi duygularile alkışlar ve kendilerine olduğu kadar sayın ailelerine de saadetler temenni eyler.

                                                          Cumhuriyet, 16 Temmuz 1937

                                                           Mes'ud bir nikah  
Başmuharririmizin küçük kızı Nilüfer Nadi ile Cumhuriyet Merkez Bankası kontrolörü Etem İzzet Ayaydının nikahları  dün iki tarafın akrabaları ve yakın dostları huzurile Eminönü  evlenme memurluğunda kıyılmıştır.Cumhuriyet ailesi genç çifti bütün kalbile tebrik eder ve kendilerine saadetler diler.  


Nilüfer Nadi'nin vefat İlanı:                                                                                      


İzzet Ayaydın'ın kızı Muazzez hanım ve damadı Celal Murat Orbay:






Not:Celal Murat Orbay'ın halasının kızı Melike Şasa'nın dayısı Avni Okçu, Nazım Hikmet'in teyzesi Sare hanım'ın son eşidir.Sare hanım'ın ilk eşi olan Fethi Ahmet Paşa'nın torunlarından Şevket Mocan'la ortak çocuğu Ayşe Şemsinur hanım, Dündar Baştımar'ın eşidir:



Muazzez Orbay'ın akrabası Prof. Dr. Türkkaya Ataöv'ün eşi Candan hanım, Cemal Hakkı Selek'in kızıdır.Candan Ataöv'ün kardeşi Alp Selek, Mısır Çarşısı davasında yargılanan Pınar Selek'in babasıdır.



Yunus Nadi'nin kızı , Nilüfer Nun'un  kardeşi Leyla Uşaklıgil, Halit Ziya Uşaklıgil'in gelinidir.Leyla hanım'ın kızı Emine UşaklıgilAsaf Savaş Akat'ın ilk eşidir:



Leyla Uşaklıgil'in görümcesi Bihin aklıgil'in oğlu Reşdan bey'in halasının oğlu  Nihat Yılmaz bey, Ebru Şallı'nın eski eşi  Harun Tan'ın ilk eşi Ceylan hanım'ın dedesidir

Leyla aklıgil'in  görümcesi Bihin Uşaklıgil, İbrahim Ethem Ulagay'ın kayınbiraderi ile evlenmiş.



Yakubi Cemaatinden İbrahim Ethem Ulagay'ın kayınbiraderi Halil Çıray ile Bihin aklıgil'in evliliğinden dünyaya gelen Ayşe hanım, Ord. Prof. Dr. Ratip Berker'in eşidir.

Ord. Prof. Ratip Berker'in babasının akrabası İsmail Müştak Mayakon, İzzet Melih Devrim'in kayınpederidir:



Ratip Berker'in ilk eşi ve oğlu Prof. Nihat Berker'in annesi Leyla hanım, İsmail Erez'in kuzenidir.Asala'nın öldürdüğü büyükelçilerimizden İsmail Erez'in eşi Necla hanım, İnegöllüzade Saffet bey'in torunudur.

Nafize Tufan ve Talat Muşkara'nın torunları olan Aydın Muşkara'nın eşi Zeynep hanım'ın kuzeni Gülsevil hanım, İnegöllüzade Selami bey'in kızı Ayşe Güldeste Selek'in torunudur:



Nafize Tufan'ın kızı Sevda Postacıoğlu'nun eltisinin teyzesi Saadet hanım, Yar Nabi Nayır'ın dünürüdür.




Hüseyin Avni Özb'ın oğlu Halil Özbaş, Sultan Vahidettin'in kızı Ulviye Sultan ile Son Sadrazam Ahmet Tevfik Pa'nın oğlu İsmail Hakkı Okday'ın kızları olan Hümeyra hanım'ın eşidir.Özbaş çiftinin kızları Hanzade hanım, Osman Refik Evliyazade ile evlenmiş:



Osman Refik Evliyazade'nin annesi, Karak Dilber ailesinin kızıdır.Osman Refik bey'in babası,  Adnan Menderes'in dayısının kızı  Mesude hanım ile Berin Menderes'in dayısının oğlu Nejat Evliyazade'nin oğludur.


Hüseyin Avni Özbaş'ın eşi Talat hanım, Sokullu Mehmet Paşa'nın torunlarındandır.Talat hanım'ın kardeşi Ekrem bey'in damadı Nejat Çiftçi , Kazım Karabekir'in kayınbiraderidir.İclal Karabekir ve  Nejat Çiftçi'nin dayılarının eşi , Adnan Menderes'in dayısının kızıdır.Çiftçi ailesinin soyu Moralı İbrahim Paşa'nın oğlu Halil Paşa'ya dayanır.



Hüseyin Avni Özb'ın gelini Şükufe hanım'ın kardeşi Haşmet bey, Mahmut Esat Bozkurt'un damadıdır:




Hüseyin Avni Özb'ın kızı Jale Aksal'ın eşi olan eski Maliye Bakanlarından İsmail Rüştü Aksal'ın kardeşi, Yunus Nadi'nin gelini Berin Nadi'nin halazadesi Gülseren hanım'ın eşidir:



Jale Aksal'ın ilk eşinden dünyaya gelen kızı Banu hanım'ın eşi Galip Adalan, Erol ve Haldun Simavi'nin teyzelerinin torunudur.Galip bey'in babası Şevket Adalan, İsmail Rüştü Aksal'ın Maliye bakanı olarak görev yaptığı 18. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak görev almıştır:

                                                                     İçimizdeki İsrail




DYP'nin kurucularından ve Türkiye'nin ilk Turizmcilerinden Ali Rıza Özb, Hüseyin Avni Özb'ın akrabasıdır.Ali Rıza Özbaş'ın oğlu Erol Özbaş, Ajda Pekkan ile yadığı ilişki, oğlu Alican Özbaş ise Meltem Cumbul ile yaptığı evlilikle gündeme gelmişti:




  İzzet Ayaydın'ın torunu M. İhsan Ayaydın, SP Genel başkanı Temel Karamollaoğlu'nun üniversiteden    arkadaşıdır.İhsan Ayaydın 2018 seçimlerinde SP'den milletvekili adayı olmuş.


1 yorum :