Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

5 Kasım 2018 Pazartesi

Hüsrev Gerede - Nazikizadeler - Keçecizadeler - Nilüfer - Mehmet Ali Aybar - Habib Edip Törehan - Göknil ailesi - Mardinizadeler - Halide Edip Adıvar


Hüsrev Gerede'nin kızkardeşi Mevhibe hanım'ın Van Kumandanı Hüseyin Hüsnü Pa'nın oğlu Servet Pa ile evliliğinden dünyaya gelen Daime hanım ''Eylül'de gel'' şarkısıylakıllarda yer eden şarkıcı Alpay'ın annesidir.

Daime Nazikioğlu'nun eşi  Turhan bey ve onun  amcazadesi Alaaddin Baydar:                                                                       
                                                                                    

Nazikioğlu ve Baydar'ın amcaları Hüseyin Hüsnü bey'in  damadı:
                                                                                  

   Nazikizade Hüseyin Hüsnü bey'in torunu:                                                                            


Nüzhet Göknil'in kardeşi Muhittin Mazlum Akgün'ün baldızı:


Muhittin Mazlum Akgün'ün bacanağı Necati Giresunlu'nun babası:





Necati Giresunlu'nun Leman hanım'la evliliğinden dünyaya gelen oğlu Halil Giresunlu'nun kayınvalidesi:



Muhittin Mazlum Akgün'ün baldızı Refika Giresunlu'nun son eşi Said Törehan ve kardeşi:









Nazikizade Hüseyin Hüsnü bey'in torunu  Nüzhet Göknil'in eşi Zeki bey'in amcazadesi:


Mazhar Nedim Göknil'in kızkardeşinin kızı Semiye hanım'ın kayınvalidesi:


Mazhar Nedim Göknil'in kardeşi Halil Nedim bey'in oğlu :


Halil Nedim Göknil'in kayınvalidesi:
Burdur milletvekili Şekib Engineri ile piyade binbaşısı Edib Engineri'nin hemşireleri, ressam Ali Sami Boyar'ın yeğeni, Tekel İstanbul tütün eksperi Halil Göknil'in kayınvalidesi ve İstanbul savaşı şehidlerinden binbaşı Receb Süreyya'nın eşi Bayan SAİDE ILGAZ kısa bir hastalıktan sonra dün hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi bugün öğle namazından sonra Bebek camiinden kaldırılarak Rumelihisarı Şehidliğine defnedilecektir. Merhumeye mağfiret, kederli ailesine başsağlığı dileriz.

Saide Ilgaz'ın dayısı:


Ressam Ali Sami Boyar'ın eşi:




Not: Halide Edip Adıvar'ın kızkardeşi Belkıs Boyar ve eşi Ressam Ali Sami Boyar (A.S.Boyar'ın çizgileriyle):



Belkıs Boyar'ın  yazıp  1926 yılında Son Saat gazetesinde parça parça yayınlandığı ancak kitap olarak basılmayan eseri '' Aşkımı öldürdüm ''  2017 yılında Koç Üniversitesi Yayınları tarafından latin alfabesine aktarılarak basılmıştı.


Ali Sami Boyar'ın yeğeninin kızı Mergube hanım ve eşi  Halil Nedim Göknil'in dünürleri Bedriye  Benler, Mehmet Barlas'ın  babasının halası Aliye hanım'ın kızıdır:



Ümmühan Atiye Arda'nın kardeşi Ord. Prof. Ebul'ula Mardin, Betül ve Arif Mardin'in büyükbabalarıdır.


Mazhar Nedim Göknil'in damadı Osman Özdemiroğlu, Kazım Özalp'in torunudur.Mazhar Nedim bey'in  kayınbiraderi Fehmi bey, Naili Moran'ın dünürüdür.


Mazhar Nedim Göknil'in kardeşi İstanbul eski milletvekili Bedri Nedim Göknil'in damadı Mazhar bey, Türkiye'nin ilk İçişleri bakanı ve Türk ocaklarının kurucusu olan Ahmet Ferit Tek'in kayınbiraderidir.Ahmet Ferid Tek'in  bacanağı Vahid Moran'ın ilk eşi Mualla Ulunay (Ref'i Cevat Ulunay'ın eşi)  Naili Moran'ın halasıdır. Vahid Moran'ın kızı fotoğrafçı Yıldız Moran ünlü şair Özdemir Asaf'ın eşidir:


Ahmet Ferit Tek'in diğer baldızı Semra hanım, Yusuf Akçura'nın eşidir.


Mazhar Nedim Göknil'in kuzeni Zeki bey'in kayınbiraderi ve Nazikizadelerin torunu Muhittin Mazlum Akgün'ün bacanağı  olan Demokrat Parti'nin kurucularından Salih Fuad Keçeci , Keçecizade Fuad Paşa'nın torunudur.Salih Fuad bey'in  kardeşi Şevket Fuat Keçeci'nin baldızı Hasene Cimcoz , Fahri Korutürk'ün kayınvalidesidir.Şevket Fuat bey'in dünürü Sadi Hasip Aral, Fahri Korutürk'ün bacanağıdır.Sadi Hasip bey'in diğer dünürü Erdem İlmen, Süreyya Paşa'nın oğlu Hayri bey ile Latife hanım'ın kardeşi Vecihe hanım'ın oğullarıdır.


Salih  Fuad Keçeci'nin  baldızı  Refika hanım'ın  ilk evliliğini yaptığı Necati Giresunlu'nun  kardeşinin oğlu Yeşil Giresunlu, şarkıcı Nilüfer'in ikinci eşidir:


Refika hanım'ın son eşi Said Törehan'ın  ilk eşi Sevim  hanım, Köse Raif  Paşa'nın kızı Belkıs hanım ile Tokat mebusu Resai Erişken'in kızlarıdır.Belkıs hanım'ın ilk eşi ve kızı Selma hanım'ın babası Veliyeddin bey, Sadrazam Koca Mustafa Reşid Paşa'nın torunudur.


Said Törehan'ın  kardeşi tüccar ve gazete patronu  Habib Edip Törehan ile ilgili araştırmacı yazar Rıfat Bali'nin çalışması:




Alaaddin Baydar'ın kızkardeşi Melek Nurelgin'in görümcesi  Semiha hanım , Nurettin Hasman'ın anneannesidir:



Alaaddin Baydar'ın kardeşi Nasuhi Baydar'ın kızı Semra hanım, reklamcı Nail Keçili'nin annesidir:


Annesinin babası CHP kurucusu, milletvekili, Nasuhi Baydar. Büyük dedesi asılan üç ittihatçıdan biri Nail Bey Baba ise Demokrat Parti'nin ileri gelenlerinden, zamanın tanınmış müteahhiti Nadir Nail Keçili. Cen Ajans/Grey'in sahibi Nail Keçili'nin hayatındaki en önemli dönüm noktasını babası Nadir Bey'in 27 Mayıs darbesinden sonra iflas edince intihar etmesi ve ardında bıraktığı vasiyet oluşturuyor. 
Nail Keçili'nin dedesi Nail Bey de 1926'da Atatürk'e suikast davasında yargılanarak Ankara'da idam edilmiş. Dede Nail Keçili, Yenibahçeli namıyla maruf olan eski bir İttihatçı fedaisi. Kardeşi Yenibahçeli Şükrü Bey ise Enver Paşa'nın yaverliği yapan ve keskin nişancılığıyla tanınan ünlü bir İttihatçı.  
Nail Keçili babası intihar ettiğinde 12 yaşındaydı. Annesi Semra Hanım TİSK kurucusu Ertuğrul Soysal ile evlendi. Keçili'nin dedesi ise Kafkas kökenli. Dede Nail ve Şükrü Bey şimdiki Vefa Stadı'nın bulunduğu Çukurbostan civarında bir evde doğuyorlar. Yenibahçe'de "Hanımın oğulları" olarak tanınıyorlar. Babaları da subay olan Nail ve Şükrü kardeşler, baba tarafından Burdurlu SarıKeçili aşiretinden. Keçili soyadı da buradan geliyor. İki kardeş de İttihat ve Terakki'ye giriyor. Şükrü Bey, I. Dünya Savaşı'nda Teşkilat-ı Mahsusa'da görev aldı. 
Devamı: biyografi.net: Nail Keçili


 Şarkıcı Alpay'ın soyağacı ve  Nazikizade sülalesi




Baba soyu, Naziki Dergahı’na dayanan ve soyadını da buradan alan sanatçı Alpay Nazikioğlu, anne tarafı ise ünlü asker sülalesi Hersekli Mehmet Ali Paşa, dolayısıyla Hüsrev Gerede ve Servet Paşa’ya kadar uzanmaktadır. Nazikioğlu; Şanar Yurdatapan, ünlü Mason Üstadı Can Arpaç’la da kuzendir

- Sizi Alpay olarak tanıdık. Soyadınızı kullanmamanızın özel bir sebebi var mı?

“Evet. Uzun bir soyadı; sonra, böyle bir işle bağdaşacak bir soyad değil. Düşünüyorum da okuldayken son derece şikayetçi idim soyadımdan. Hep yanlış kullanırlardı soyadımı ve bu hiç hoşuma gitmezdi. Büyüdükten sonra o soyadının son derece köklü bir soyadı olduğunu öğrendim. Durup dururken alınmış bir soyadı değil, bunun bir kökeni, anlamı var.”

- Neymiş anlamı peki?

“Babamın dedesine ya da dedesinin babasına neyse işte, padişah Naziki Efendi dermiş. O çok nazik bir insanmış. Soyadı kanunu çıktıktan sonra bizim aile de bunu soyad olarak almış.”

Besteci /şarkıcı Alpay’ın soyadının Nazikioğlu olduğunu çok kişi bilemedi uzun yıllar; bilmeyenlerin sayısı hâlâ da çok fazla. Çünkü Alpay, bu soyadını kullanmayı yeğlemedi.

Ailesi Naziki Dergahı’ndan

Yorumcu/besteci Alpay’ın ‘nazik bir insan’ olarak anlattığı birkaç göbek önceki büyükbabası, Naziki Dergahı’nın da kurucusudur aynı zamanda: “Padişah Topkapı Sarayı’nın yanında bir yer veriyor ona. Naziki Dergahı’nın yeri yurdu belli ama şimdi otel yapılmış oraya galiba. Ben hiç gitmedim fakat Nazikioğlu soyadının köklü, anlamlı bir soyad olduğunu öğrendiğimde hoşuma da gitti. Hatta benim kızım ‘Ben evlendiğimde bu soyadı bende kesinlikle yaşamalı’ diye düşünüyor. Kızım sonunda Naziki Dergahı’na gidecek ama ne zaman gidecek bilmiyorum.”

Günü yaşayan bir insan olduğunu söyleyerek, şeceresine dair çok fazla bilgi edinmeyen Alpay Nazikioğlu’un, Naziki Hazretleri’nin soyuna dayanan babası Turhan Cemal Bey, Devlet Demir Yolları’nda bürokrat olarak çok uzun yıllar çalışmış ve buradan emekli olmuş birisidir. Onun da babası Cemal Bey ise çeşitli yerlerde kaymakamlık yapmış bir kişidir: “Kaymakamdı ama ne yapmış bilmiyorum.” Cemal Bey, Behice Hanım’la evlenmiş ve beş çocuk sahibi olmuştur: “Zaten ailede bütün kardeşler Cemal ismini de almışlar. Namık Cemal Nazikioğlu, çok önemli bir hukukçu idi; onun bir küçüğü Ferruh Hanım, —evlendi Anada soyadını aldı; onun bir küçüğü Ezel Cemal Nazikioğlu amcam ise Demir Yolları’nda gar müdürlüğü yaptı. Haydarpaşa Gar’ında bilet alırken portresini gördüm orada. Onun küçüğü de babam Turhan Cemal Nazikioğlu. Kardeşlerin en sonuncusu Semiha Cemal Nazikioğlu. O da hukukçu idi, Maliye Bakanlığı’nda Hazine avukatlığı yaptı.”

Sülalede, Alpay Bey’in dedesi Cemal Nazikioğlu kanadından gelenler Cemal Nazikioğlu olarak anılırken, Cemal Bey’in kardeşi kolundan olanlar da uzun yıllar Baydar, sonraki yıllarda da Baydar Nazikioğlu soyadını kullanırlar. Bu koldan gelenlerden, Mehmet Esat Bey’in Fehime Hanım’la evliliğinden doğan Nasuhi Baydar, Fransızca’dan yaptığı çevirileri ile tanınmıştır. Fahrünnisa (Yunt) ve Melek (Nurelgin)’in dışında kardeşlerden bir diğeri de, Alpay Bey’in deyişiyle Fenerbahçe’nin gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından olan Alaaddin Baydar Nazikioğlu’dur: “Ala diye bilinirdi. Meşhur Bekir, Zeki, Ala üçlüsü... Aile büyüklerim Fenerbahçe’de büyük futbolcular olmuşlar. Dolayısıyla benim de Fenerbahçeli olmam gerekir ama ben takım tutmuyorum.” Kafanızda netleşsin diye kaydediyorum, işte bu Alaaddin Bey ile Alpay Nazikioğlu’nun babası Turhan Bey kardeş çocuklarıdır.

Şanar Yurdatapan ve Can Arpaç’la kuzen

Alpay Nazikioğlu’nun anne soyu da en az baba tarafı kadar köklü bir geçmişe sahiptir: “Şöyle köklü; annemin dedesinin dedesinin dedesi, neyse, Yugoslavya kralı.”

- İsmi nedir?

“Onu da bilmiyorum. Ben öyle şeylere meraklı bir insan değilim.”

Alpay Nazikioğlu’nun annesi Daime Hanım; Şanar, Oktay, Onur ve Lale (Mansur) Yurdatapan’ın da babaları olan Korgeneral Daniyel Yurdatapan; ünlü Mason üstadı Can Arpaç’ın annesi Emine Danende Arpaç ve ayrı anneden doğan, savcılık yapmış Danış Yurdatapan’la kardeştir. Mevhibe—Servet Paşa çiftinin kızı olan Daime Hanım’ın dedesi de Hersekli Mehmet Ali Paşa’dır. Mehmet Ali Paşa’nın bir diğer çocuğu ise Atatürk’ün de yakın çevresinde bulunmuş Hüsrev Gerede’dir: “Hüsrev Gerede annemin dayısıdır. Onun çocukları var, Selçuk Gerede. Onlarda bu ailenin soyağacı mevcut. Selçuk ağabeyin çocukları Şiva ve Bennu Gerede var.”

Mevhibe Hanım’ın hayatını birleştirdiği Servet Paşa ise; muhalefeti sebebiyle, Sultan II. Abdülhamid tarafından Van’a sürülmüş Ferik Hüsnü Paşa’nın oğludur: “Van’a sürgün olup olmadığını bilmiyorum, öyle bir şey konuşulmadı ailede. Ama onun mezarı Van’da. Ve orada çok tanınmış, önemli bir adam.” Albaylıkla tuğgenerallik arasında bir rütbe olan Tuğbay Servet Paşa, Çanakkale Savaşı’nda Atatürk’le beraber savaşmış ve o savaşta Atatürk’ün göğsündeki saate isabet ettiği için yara almadan kurtulduğu şarapnel hadisesini de anlatan kişidir. Aileden çıkmış, yakın tarihimizde önemli rolü olanlardan biri de Milli Birlik Grubu üyesi Yarbay Sezai Okan’dır: “Sezai Okan’ın babası ile büyükbabam kardeş çocukları oluyorlar.”

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder