Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

26 Eylül 2018 Çarşamba

Ulagay ailesi - Mazhar Osman - Nemlizadeler - Kemal Ohri - Şevket Taşlıca


Gümrük memuru bir babanın çocuğu olarak 1880 yılında İstanbul'da dünyaya gelen İbrahim Ethem  Ulagay , idadiyi bitirdikten sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de eğitimine devam etmiştir.Buradan mezun olduktan sonra Gülhane Askeri Hastanesine giren Ulagay, hem bu hastanenin hem de Bahriye Hastanesinin laboratuvarlarını kurmuştur.Ardından Darphane kimyahanesine tayin edilen Ulagay burada biyokimya ihtisası yapmıştır:
                                                                           

İbrahim Ethem Ulagay önce içgüveysi olarak girdiği Fatih'teki  konağı, daha sonra da konağın yanması üzerine taşındığı Gedikpaşa'daki evinin alt katını labaratuvar haline getirir ve 1903 yılında Gedikpaşa'daki bu laboratuvarı  '''Kimyager Doktor İbrahim Edhem Tahlilhanesi'' olarak adlandırır.Ulagay'ın oğullarının da çalıştığı,  artık eve sığmamaya başlayan müessese önce Çemberlitaş'a ardından da Peykhane Caddesine nakledilir:                                                                        
   

İbrahim Ethem Ulagay'ın  1943 yılındaki vefatının ardından 1954 yılında, Marshall yardımları sayesinde kimyaevi Fabrikaya dönüştürülmüştür.2003 yılında yüzüncü yılını kutlayan İbrahim Ethem İlaç şirketi 2001 yılında İtalya firması Menarini ile ortaklık kurmuş.

Heykeltraş İsmail Hakkı Ulagay ve Hariciyeci Aşir Ulagay'ın kardeşi olan İbrahim Ethem Ulagay, kendi tesis ettiği ve müdürlüğünü yaptığı  Burhanı Terakki mektebiyle  eğitim  alanında da hizmet vermiştir.
                                                                               

İbrahim Ethem Ulagay, eşi Seyyide Münire hanım  ve oğulları



İbrahim Ethem Ulagay'ın eşi:



İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Dr. İlhan Ulagay'ın eşi: (Osman Ulagay anlatıyor)

Ne de olsa rahmetli amcam (Prof. İlhan Ulagay) tanınmış bir karaciğer uzmanıydı ve yıllar önce bu konuda konuştuğunu duymuştum bir kez. Halen hayatta olan eşi, yani yengem Tuba Ulagay ise ünlü akıl hastalıkları uzmanı Mazhar Osman beyin kızı ve ben kısa pantolonlu çocukken babamın beni Mazhar Osman beyin elini öpmeye götürdüğünü hatırlıyorum. Demek ki ihtihar konusunda da "uzmanca" bir analiz yapabilirim. 


İbrahim Ethem  Ulagay'ın oğlu Suat Ulagay'ın kayınvalidesi:


İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu:


Rasin Ulagay'ın eşi Perran hanım'ın annesi :


Perran Ulagay'ın kuzeni:


İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Nezih  bey'in eşi:


Şermin Ulagay'ın oğlu Osman Ulagay'ın eşi Sezgin hanım'ın halazadesi





Not: İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Nezih bey ve gelini Şermin Ulagay'ın oğulları ekonomist Osman Ulagay:



Osman Ulagay'ın eşi Sezgin hanım'ın halazadesi Basketbolcu Şevket Taşlıca:



Nezih ve Şermin Ulagay'ın kızları Melek Ulagay: Filistin dağlarından kamera arkasına



Melek Ulagay'ın eski eşi ve oğlunun babası Ressam Orhan Taylan, Mithat Paşa'nın kızı Memduha hanım ile Trablusgarp valisi Ahmet Rasim Paşa'nın oğlu Mehmet Vefik bey'in oğulları olan Refik Fenmen'in torunudur:




Şermin Ulagay'ın kardeşinin eşi Peran Kortel'in kardeşinin bacanağı Ali İhsan Göğüş, gazeteci Zeynep Göğüş'ün babası, Hasan Celal Güzel'in dayısı ve Hatay cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in yeğenidir:



Peran Kortel'in  amcasının damadı Abidin Zafir, Şeyh Zafir Efendi'nin torunudur:



Peran Kortel'in annesi Zübeyde hanım, Sadrazam Koca Yusuf Paşa'nın torunlarından Maarif Nazırı Haşim Paşa ile Sadrazam Mahmut Nedim Paşa'nın torunlarından Fatma Münime hanım'ın kızlarıdır.Peran hanım'ın teyzesinin oğlu Ümit Mazhar bey, Halide Edip Adıvar'ın eşlerinden Salih Zeki Sayar'ın oğlu Faruk Sayar'ın bacanağıdır:

                                                                              


İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Rasin bey'in eşi Perran hanım'ın dayısı  Kurmay Yarbay  Kemal Ohri, Edirne Müdafii Şükrü Paşa'nın damadıdır.Fethullah Gülen'in annesi Refia hanım'ın akrabası olan Şükrü Paşa'nın gelini Gönül Edirne'nin anneannesi, eski siyasetçilerden Tahsin Uzer'in kardeşidir.Tahsin Uzer'in diğer kızkardeşinin oğlu Vala bey, Tuncel Kurtiz'in babasıdır:






İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Suat Ulagay bir dönem siyasete atılmış:



Suat Ulagay ve Rus asıllı eşi Fatma Aliye hanım:



Suat - Aliye Ulagay çiftinin kızları Reya hanım, Karakaş Cemaatinden Göksun ailesinin gelinidir:



Reya Ulagay Göksun'un kızı Reyhan hanım'ın eski eşi Enis Çiftçi'nin kardeşinin eşi Nilüfer hanım, Raif Dinçkök'ün kızıdır:



 Suat Ulagay'ın  bacanağı Mithat Nemli'nin torunları Feyha ve Sedat Nemli'nin anneleri Nilgün hanım, Ercüment Karacan'ın ilk eşidir.Nilgün hanım, Ercüment Ekrem Talu'nun baldızı Seniha Dino ile Celal Nuri İleri'nin kızları Pervin hanım'ın kızıdır:




İbrahim Ethem Ulagay'ın oğlu Dr. İlhan Ulagay'ın kayınpederi Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman (Uzman) Kapancı Cemaatindendir:



Dr. Mazhar Osman Uzman'ın kızı İrem hanım ve kızkardeşi Pakize hanım, Eskişehir Mevlevihanesi Postnişini Hasan Hüsni Dede'nin farklı eşlerinden dünyaya gelen oğullarıyla evlenmişler:




İbrahim Ethem Ulagay'ın  kayınbiraderi Dr. Halil Çıray, Halit Ziya Uşaklıgil'in kızı Bihin hanım ile evlenmiş.Bu evlilikten dünyaya gelen Ayşe hanım, Ord. Prof. Ratip Berker'in eşidir:



İbrahim Ethem Ulagay'ın kayınbiraderi Hayri Çıray'ın gelini Refia hanım'ın teyzesi Hatice Meliha Resne, Resneli Niyazi bey'in kardeşinin eşidir:



2 yorum :

  1. Türkiye de iktidar doğanlar (Tayrun er)adlı kitabı bana bağlantıların nasıl olduğunu anımsattı bana.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Önemli bir kitaptır…Türkiye’de iktidar doğanlar…..Tayfun er.sizinle aynı fikirdeyim.sağılar.

    YanıtlaSil