Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

25 Aralık 2018 Salı

Gülse Birsel - Haldun Dormen - Coşkun Kırca - Erboy ailesi - İhsan Aksoley - Matbaacı Osman bey


Yazar  ve oyuncu Gülse Birsel'in  kendi köşesinde ailesiyle ilgili anlattıkları:                                                                      

  

“CUMHURİYET’i biz böyle kazandık” başlıklı, Kurtuluş Savaşı’nın sembollerinden biri haline gelmiş bu meşhur fotoğrafı biliyorsunuz.Bu fotoğraf 1933 yılında çekilmiş. O yoksul, Cumhuriyet’i küçük imkânlar ama gururla kutlayan şehir, Uşak. Yani babamın memleketi.Onun babası, yani dedem, İstiklal Savaşı’nda 4 madalya almış Asım Bey. O zaman Kurtuluş Savaşı’nda mücadele edenlere çokça dendiği gibi, lakabı “Mücahit Asım”. Fotoğrafta gördüğünüz siyah ceketli, kravatlı adam, babamın kuzeni! Dedem Mücahit Asım’ın eşinin (yani babaannemin) dayısının oğlu Kamil Kabalak. Uşak o zaman Kütahya’ya bağlı bir ilçe ve Kamil Bey de o ilçenin belediye başkanı.
                               Gülse Birsel , Usaklı bir ailenin hikayesi, benim hikayem


Gülse Birsel'in babaannesinin dayısının oğlu:
                                                                     

Ali Turgut Kabalak'ın kardeşi Makbule Soysal'ın kayınvalidesi:


Safiye Soysal'ın gelini Selma Soysal'ın büyükannesi:


Selma Soysal'ın kardeşi Saniha hanım'ın eşi:


Soysal , Kıral , Dormen , Arer ailelerinin akrabası:


Nebahat Ergüder'in torunu Ömer Ergüder'in annesi:


Canan Reeves'in kuzeni Zeynep Güran'ın kayınpederi:


Ali  Talip Güran'ın kayınbiraderi Nedim Bilgen'in eşi:


Hilkat Bilgen'in annesi ressam Vildan Gizer'in halası Sabiha hanım'ın kızı:  




Not:Bedriye Milona ve  Hilkat Bilgen'in dedeleri Matbaacı Osman bey ( Hilkat hanım'ın yeğeni Nedret Kuran anlatıyor) :

"1800'lü yıllarda yaşamış dedem. Saray çevresinde yetişmiş, babası gibi bir hattat o da. Hayatı boyunca II. Abdülhamid'in en yakın arkadaşı olmuş, Sultan Abdülmecid de yakın arkadaşıymış. II. Abdülhamid o kadar çok güvenirmiş ki, onu Topkapı Sarayı'nın başmabeyincisi (padişahı ve ailesini koruyan kişi) olarak atamış. Osman Bey'in sarayla ilişkisi de hep sürmüş. Ayrıca II. Abdülhamid ilk kez matbaada Kur'an-ı Kerim basma izni vermiş büyük dedeme. Matbaa, Avrupa'daki emsallerine taş çıkaracak kadar büyükmüş." Bastığı Kur'anları yurtdışında dahi satan Osman Bey, buradan epey kazanç elde etmiş ve şimdilerin Osmanbey semtinde büyükçe bir arsa satın alıp yedi çocuğuna ayrı ayrı konak yaptırmış. Böylece Osman Bey konaklarıyla da anılır olmuş ve herkes o bölgeye 'Osman Bey' demeye başlamış.,......Kimse Osmanbey semtinin adının bizim aileden geldiğini bilmiyor, bu beni kırıyor" diyor ve ekliyor: "Yazılıp çizilmiyor ki bilinsin!" 
 "Halide Edib, anneannem Vildan Hanım'ın arkadaşı, Halide Edib'in eşi Adnan Adıvar ise büyükbabam Hikmet Bey'in. Sık sık bize gelirlerdi. Sohbet sohbeti açar, tavla oynarlar ve sigara tüttürürlerdi.... Aileyle 'bağı' olan bir diğer ünlü yazar da Tevfik Fikret. Hikmet Bey'in hem halasının oğlu hem de yakın arkadaşı. Hatta Tevfik Fikret'in ablası, Vildan Hanım ile Hikmet Bey'in tanışmalarına aracılık etmiş. 
Vildan Hanım'ın dayısı, Servet-i Fünun şairlerinden Hüseyin Siret ise, ailenin hafızasına farklı bir biçimde yerleşmiş: "Siret'in, II. Abdülhamid'e suikast yapanlardan olduğu düşünüldüğünü, sürgün edildiğini, hapishaneden kaçıp Fransa'ya gidip Jön Türkler'in toplantısına katılan siyasi bir figür olduğunu sonraları öğrendim. Evde bu konuları konuşmazdık pek!"



Bedriye Milona'nın kızı Meliha Baştımar, Dündar Baştımar'ın amcasının eşidir:



Hilkat Bilgen'in babası Hikmet bey'in halasının oğlu ve kızkardeşinin  eşi olan ünlü şair Tevfik Fikret'in halasının kızı Ayşe Sermet hanım, yazar Mehmet  Rauf'un ilk eşidir.Bu evlilikten dünyaya gelen Cevval Rauf bey, Hüseyin Cahit Yalçın'ın oğluyla bacanaktır:



Hilkat Bilgen'in annesi, Matbaacı Osman bey'in torunu Vildan Gizer ilk Türk kadın ressamlar arasındadır:



 Vildan Gizer'in  dayısı Servet-i Fünun şairlerinden Hüseyin Siret , Fethi Ahmet Paşa'nın torunu Saliha Yegane hanım ile evlenmiş.Çiftin kızları Reyan hanım'ın kızı Esra Birgen,Son Halife Sultan Abdülmecid'in torunu Mükerrem Bereket Jah'ın ilk eşidir..
:

Saliha Yegane hanım'ın son eşi  ve teyzesinin oğlu Dr. Tevfik Menemencioğlu, Namık Kemal'in damadı Rıfat Menemencioğlu'nun ağabeyinin torunudur.Tevfik bey'in kızkardeşi Meliha hanım'ın oğlu piyanist Ömer Refik Yaltkaya, Celal Bayar'ın torunları Demirtaş Celal ve Atilla Celal Bayar'ın üvey babasıdır.


 Hilkat Bilgen'in  damadının  dayısının  gelini Ayten hanım, General Rahmi Belgerden'in kardeşi Müşfika hanım'ın kızıdır.



 Ali Talip Güran'ın amcası ve eşinin dayısı Dr. Nihat Sezai GüranSabuncu Hacı Şakir bey'in büyük oğlu ve Halit Kıvanç'ın dayısı olan Ahmet Tevfik Sabuncuoğlu'nun damadıdır.



Canan Reeeves'in dayısının eşi Gönül Erboy'un annesi Vecihe hanım, Latife hanım'ın kardeşidir:



Nebahat Ergüder'in annesi Saadet hanım Nazikizade sülalesindendir.Nebahat hanım'ın amcasının kızı Nihal hanım, Gün Zileli'nin annesidir:



Rahmi Arer'in kardeşi Hamdi Ömeroğlu'nun eşi Ayhan hanım , İbradılı Şeyhülislam Yahya Minkari ahfadındandır.Ayhan hanım'ın kardeşi Pakize hanım, amcazadesi olan Dr. Tarık Minkari'nin kardeşiyle evlenmiş.



Rahmi Arer'in eşi, Haldun Dormen'in dayısının kızı olan Saniha hanım'ın anne tarafından akrabası Sabiha hanım, Orhan Mithat Barbaros'un eşidir.Orhan Mithat bey'in kızkardeşi Şevkiye hanım'ın eltisi Emel Harunoğlu , Vedat Nedim Tör'ün amcasının , Nevzat Tandoğan'ın baldızının , Esat Edin'in annesinin teyzesinin kızıdır:




Haldun Dormen'in dayısının oğlu Nejat Aykon'un  kayınbiraderinin eşi Güldem Kurttepeli, Rahmi Koç'un eski eşi Çiğdem Simavi'nin kardeşidir:



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder