Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

3 Ocak 2016 Pazar

Nihat Erim - Necip Torumtay - Süleyman Demirel - Nurettin Topçu


Torunu tiyatrocu Ruhi Saner'in anlatımıyla Kaynarcalı Ahmet Edip Paşa'nın hikayesi:

Edip Paşa, tam Ahmet Edip Bey, Mustafa Rıfat Beyle Zehra Hanım'ın çocuğu olarak, rumi 1274, miladi 1858 yılında Kaynarca'da doğuyor. İyi bir eğitim alıyor. Kaynarca Âyanı aynı zamanda. Osmanlı Devleti ona "Paşalık" unvanı veriyor zamanla. Osmanlı'da üç çeşit paşa var: 1-Askeriyede okuyup orduda yükselip paşa olanlar, 2- İdari görevle, örneğin vali veya vezirliğe getirilerek "sivil paşa"lık unvanı verilenler, 3- Devlete Âyanlık, voyvodalık görevlerinde üstün hizmetler verdiği için, Padişah tarafından "paşa" unvanı verilenler. Edip Paşa, bu 3. kategoriden paşa olanlardan. Kış ayları İstanbul'da, yaz ayları Kaynarca'da yaşıyor. Binlerce dönüm arazisi var. Kendisinin ve iki erkek kardeşinin Kaynarca'da konakları var. 1921 İşgalinde Yunanlılar ikisini tamamen yakıyorlar, üçüncüsü kısmen kurtuluyor. Ben o kurtulan konakta sünnet oldum meselâ. Kaynarca'da bugün hâlâ "Konak Mahallesi" vardır, sanırım adını o konaklardan alıyor. Edip Paşa, dört defa evleniyor. İlk eşi Eda hanım, Kandıralı. Eda hanım, Nihat Erim'in annesinin halasıdır. Eda hanımdan üç çocuğu oluyor. İkinci eşi Halide hanım. Üçüncü eşi Giritli Ayşe hanım. Dördünce ve son eşi Sadrazam İbrahim Sarım Paşa'nın torunu Leyla hanım. 
"Edip Paşanın en büyük çocuğu Fevziye Hanım: İstanbul'a bir Osmanlı subayı olan Kemal Berk'le evlenmiş, iki çocukları olmuş; biri Süreyya Berk, İstiklal Savaşı gazisi, diğeri Meliha Özker. Süreyya Beyin büyük çocuğu merhum Selma Berk Giray. Roma'da yaşayan opera sanatçısı, ünlü bir sopranodur; orada Kırım Hanı Doğan Giray'la evleniyor, Roma'ya yerleşiyor. Edip Paşa'nın ikinci çocuğu (tek oğlu) Ruhi Saner'in torunu (aynı adı taşıyan) Ruhi Saner, yani benim. Çatalcalı Hediye Saner'le evliyim. Oğlum Edip Saner, tiyatro sanatçısı, hâlen Bakırköy Belediye Tiyatrosunda yönetmen-oyuncu, ayrıca bugüne kadar 13 tv dizisinde rol almış. Yeşilçamın ünlü film yapımcısı rejisör Hulki Saner de ailemizin Uzunalan Köyündeki İsmail Bey kolundan gelmektedir."
Ruhi Beyle söyleşimizden tespit edebildiğimize göre Edip Paşa Ailesinden 1'i orgeneral ikisi de korgeneral olmak üzere 3 general yetişmiş durumda. Anlatıyor: "Edip Paşa'nın 6. çocuğu Edibe Torumtay, dönemin Yalova Kaymakamı Amasyalı Nihat Torumtay'la evleniyor. Edibe-Nihat Torumtay'ın ikinci çocukları Genelkurmay eski başkanı (1987-90), Orgeneral Necip Torumtay'dır. Edip Paşa'nın Halide Hanımdan kızı Macide Hanım, İstanbul Üsküdar'da İstiklal Savaşı gazilerinden Kazım Göksel'le evleniyor. Çocukları Burhanettin Göksel, Hava Korgeneralidir, Manisa Valiliği de yaptı. Çok karizmatik biriydi. Edip Paşa'nın tek erkek çocuğu Ruhi Saner'in ilk evladı Mustafa Vecihi Saner'dir. 1908 doğumlu Vecihi amcam, Tevfik Fikret'in akrabası, Adli Tıp Müdürü Dr.Fehmi Rıza beyin kızı Feriha hanımla evliydi. Çocukları Emekli Korgeneral Çetin Saner, İzmir'de yaşıyor."



Ahmet  Edip Paşa'nın kızı Edibe hanım'ın oğlu Genelkurmay eski başkanlarından Necip Torumtay'ın kızı Ayda hanım'ın düğün haberi:

                                                                               

                                                                         
Ayda Torumtay'ın kayınbiraderi Tuncer Enginertan'ın düğün haberi:
                                                                         


Demirel ailesinin damadı Tuncer Enginertan:






Not: Tuncer Enginertan'ın annesinin dayısı Nurettin Topçu'nun Aksiyon dergisinde yayınlanan hikayesi:



Soner Yalçın'ın kaleminden Nurettin Topçu:




Ahmet Edip Paşa'nın torunlarından Ruhi Saner'in ropörtajının tamamı şurada okunabilir:



Ahmet Edip Paşa'ın dördüncü eşi Leyla hanım'ın dedesi Sadrazam İbrahim Sarım Paşa ,Koca Mustafa Reşit Paşa'nın damadıdır. İbrahim Sarım Paşa'nın oğlu,  Maliye nazırı Hüseyin Sabri  Paşa imiş.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder